Eternit

Asbestinventarisatie

Asbestverwijdering

Landelijke dekking

ETERNIT IN GOOR

Eternit was de grootste producent van asbesthoudende materialen en slaagde er op die manier zelfs in om de merknaam tot een soortnaam te vermaken.

Met name de verhuizing naar Goor bleek achteraf van groot belang binnen de historie. Het provinciaal bestuur van Overijssel stak hier veel tijd, geld en moeite in, om de economisch mindere jaren het hoofd te kunnen bieden.

Met name de gunstige ligging aan het Twentekanaal zorgde ervoor dat men zich flink uit wist te breiden. Men ging er in 1936 van start en slaagde er binnen twee jaar in om met 150 mensen te werken aan zowel buizen, golfplaten als de vlakke platen met asbest.

Als het gevolg van de Tweede Wereldoorlog viel in 1940 de aanvoer van asbestvezels stil.

ALTERNATIEF PRODUCT

Eternit kwam hierop in 1941 met een, naar eigen zeggen, bruikbaar vervangingsproduct voor het asbestcement.

Het bedrijf gaf echter ook al meteen aan dat de brutowinst op dit alternatief een stuk lager lag dan die op het asbestcementplaten die er voor het uitbreken van de oorlog werden geproduceerd.

Na de oorlog pakte men de productie van asbestcementplaten dan ook snel weer op. Vervolgens bleef er weinig over van het vervangingsproduct, tot dit uiteindelijk totaal vergeten werd en niet langer terzake leek te doen.

DE GOUDEN JAREN

Vanaf 1952 slaagde Eternit in Goor erin om goed te herstellen van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, waarin men onder andere te maken had gekregen met een zwaar bombardement.

De Gouden Jaren volgden, waarin men uit wist te breiden tot 650 werknemers in 1957. Vooral de Watersnoodramp in Zeeland zorgde voor een belangrijke stimulans, aangezien er destijds veel nieuwe waterleiding- en rioleringsbuizen nodig waren, net als golfplaten voor de wederopbouw van veel van de woningen.

WAT KOST ASBEST VERWIJDEREN?

  • Vrijblijvend documentatie en offertes aanvragen
  • Asbestinventarisatie
  • Asbestverwijdering
  • Elke regio in Nederland

Vraag via asbest-experts.nl online in 1 stap offertes aan bij aangesloten asbestbedrijven. (deze service is volledig gratis en vrijblijvend)

VOORMALIG PRODUCENTEN ASBEST

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Eternit

Eternit was de grootste producent van asbesthoudende materialen en slaagde er op..

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Abestona

Abestona BV ging in 1935 van start, een jaar eerder dan Eternit in Goor. Het bedrijf zou zich gaa...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Martinit

Martinit was een van de ondernemingen die zich in het verleden toelegde op de productie van asbes...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Ferrocal

Ferrocal in Doesburg ging in 1934 van start, waarmee het zowel Eternit als Asbestona vo...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Van Gelder Papier

Van Gelder Papier was een grote producent binnen het asbest, dat gebruikt werd binnen asbestpapie...

Lees verder

TOP IN 1973

Het was uiteindelijk 1973 dat een topjaar voor Eternit betekende. In dat jaar werkten er 700 mensen bij de fabriek, waarna het helaas steeds een beetje minder zou gaan.

Met name de oliecrisis zorgde ervoor dat de kosten (energie en transport) flink op begonnen te lopen. Ook het Asbestbesluit van 1978 gooide roet in het eten, aangezien dit betekende dat er een verbod op crocidoliet ontstond. Verder kwam hier onder andere de economische crisis van de jaren ’80 bij.

WET- EN REGELGEVING

Het was de wet- en regelgeving van 1978 die ervoor zorgde dat Eternit noodgedwongen stopte met de productie van de verschillenhet asbesthoudende materialen. Vandaag de dag maakt men onderdeel uit van de Etex Group en maakt men nog altijd golfplaten, tegenwoordig onder de naam Ecolor. De platen worden gemaakt van portlandcement, dat men aanvult met minerale toevoegstoffen en synthetische vezels. Daarnaast produceert Eternit Dak BV sinds 2006 asbestvrije dakmaterialen, zoals betonpannen en keramische pannen

 

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden.

Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken.

Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen.

Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven tegelijkertijd volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder voor het aanvraagformulier.

OFFERTE ASBEST VERWIJDEREN