Ferrocal

Ferrocal in Doesburg

Ferrocal in Doesburg ging in 1934 van start, waarmee het zowel Eternit als Asbestona voor was. Het was de Amsterdamse architect A.H. Arentsen die een nieuwe methode had ontwikkeld, om gewapenhet asbestcementplaten te fabriceren. Hij bezat hier het patent op, waardoor de onderneming geen Hatschek patent nodig had. Het was vooral het aanbrengen van een wapeningsnet dat ervoor zorgde dat men zich er kon onderscheiden van de andere ondernemingen die er binnen de markt actief waren.

Economische crisis

Ferrocal was al vanaf het begin niet erg succesvol, wat betekent dat men na een jaar al surseance van betaling aan diende te vragen. Dit had onder andere te maken met de economische crisis van de jaren ’30, maar toch zeker ook met het gebrek aan ondernemerschap binnen de directie. Men produceerde er meer dan de Nederlandse markt kon afnemen en wist er niet in te slagen dit in het buitenland af te zetten. Dit zorgde er volgens onder andere Asbestona voor dat het bedrijf niet goed wist uit te breiden en daardoor niet kon werken aan vernieuwende producten. Dat weerhield het bedrijf er echter niet van om in 1937 een doorstart te maken, iets waar Asbestona destijds fel op reageerde.

Veel landbouwbedrijven hebben asbest op schuren
Veel landbouwbedrijven hebben asbest op schuren

Ferrocal besloot een proefvoorstelling te organiseren, om aan te tonen hoe innovatief het product in elkaar zat. Men maakte gebruik van een brandkast gemaakt van gewapend asbestcement en legde daar een aantal papieren en boeken in. Vervolgens werd dit in een brandend vuur gegooid en een half uur lang aan temperaturen van 1.000 graden Celsius blootgesteld. Vervolgens liet met het vuur uitbranden en de kast afkoelen. Hierna werd de kast geopend en bleken de papieren nog in uitstekende staat te zijn, zonder dat er sprake was van schroeiplekken.

Stop met asbest

Nadat men oorspronkelijk van start was gegaan met de productie van asbest, gaf een zegsman van Ferrocal in 2006 aan dat er al 45 - 50 jaar geen asbest meer werd gebruikt. Dat betekent dat men tussen 1955 en 1960 gestopt is met de productie van asbest, al is daar nooit heel duidelijk over gesproken. Het lijkt erop dat alleen de verwerking van elders gemaakte producten met asbest plaatsvond.

Voormalig producenten asbest

 • Eternit

  Eternit was de grootste producent van asbesthoudende materialen en slaagde er op die manier zelfs...

 • Asbestona

  Abestona BV ging in 1935 van start, een jaar eerder dan Eternit in Goor. Het bedrijf zou zich gaa...

 • Martinit

  Martinit was een van de ondernemingen die zich in het verleden toelegde op de productie van asbes...

 • Ferrocal

  Ferrocal in Doesburg ging in 1934 van start, waarmee het zowel Eternit als Asbestona voor was. He...

 • Van Gelder Papier

  Van Gelder Papier was een grote producent binnen het asbest, dat gebruikt werd binnen asbestpapie...

Kleine capaciteit

Ferrocal was in vergelijking tot Asbestona en Eternit een relatief klein bedrijf, met een beperkte productiecapaciteit. Het bedrijf werkte een relatief korte tijd met asbest en werd na verloop van tijd dan ook overgenomen door Eternit. Toch werkte er in 1934 24 mensen en wist men dit uit te bouwen tot tussen de 100 en 150 in 1960. Het bedrijf heeft uit kunnen groeien tot een omvang van 10.000 vierkante meter, waarvan er op het hoogtepunt ongeveer 7.000 bebouwd waren.

Asbest veel toegepast in oudere woningen
Asbest veel toegepast in oudere woningen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

Wat kost asbest verwijderen of inventariseren?

Vrijblijvend documentatie en offertes Aanvragen
Asbestinventarisatie
Asbestverwijdering
(klik voor het aanvraagformulier)

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen

NIEUWS: Asbestdaken verboden in 2024

Per 2 maart 2015 heeft het kabinet besloten dat eigenaren hun asbesthoudende daken moeten verwijderen voor 2024. Lees hier verder...

Asbest verwijderen

De kosten van asbestverwijdering

Subsidies voor asbestverwijdering

Wat is asbest ?

Asbest is een natuurproduct

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest in uw woning ?

checklist asbest woning

Asbestinventarisatie

Asbest in en rondom de woning

Veelgestelde vragen

Wat kunt u op deze website vinden ?

Op deze informatieve website kunt u alles over asbest vinden: wat het is, waarin het is verwerkt, wat de risico's zijn, hoe het asbest door uzelf of door derden verwijderd kan worden en wat de officiële regels zijn. Daarnaast kunt u lezen wat een gemiddelde asbestsanering kost en wat de mogelijke subsidies zijn. Tevens kunt u snel en eenvoudig met 1 handeling bij meerdere erkende asbestsaneringsbedrijven een volledig vrijblijvende offerte aanvragen.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen
Wie zijn wij VOOR ASBESTBEDRIJVEN Disclaimer Privacy Gratis Internet Offertes Subsidies Asbestverwijdering

Treechicken BV - KvK nummer 51797917

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie