Matinit

Martinit in Amsterdam en Schiedam

Martinit was een van de ondernemingen die zich in het verleden toelegde op de productie van asbest. De Hoofdinspecteur van het 5e district van de Arbeidsinspectie gaf in 1916 het volgende antwoord op het verzoek van de Directeur-Generaal van de Arbeid: “[Ik heb] de eer u mede te delen dat in mijn District slechts één asbestcementplatenfabriek gevestigd is, namelijk de NV Eerste Nederlandsche Asbestcementplatenfabriek, [aan de] Cruquiusweg 133, te Amsterdam”. Dit bedrijf werd in 1912 opgericht en gebruikte Martinit als handelsnaam. Dankzij het Hatschek-patent had men de mogelijkheid de merknaam Eternit te voeren, wat later inburgerde als een soortnaam voor asbest.

Naamloze Vennootschap

Martinit werd opgericht als een Naamloze Vennootschap, wat aan lijkt te geven dat men de behoefte voelde om vreemd kapitaal aan te trekken, om investeringen te kunnen doen. Men wilde toewerken naar een productie van 1 miljoen m2 plaatmateriaal per jaar. Het was met name de gunstige ligging van de onderneming aan het IJ in Amsterdam die ervoor zorgde dat men er veel bruine asbest kon produceren en dit gemakkelijk naar andere landen kon exporteren. Dankzij de vijf productielijnen met vijf walsen kon men zowel vlakke platen, golfplaten en leien produceren.

Isolatiemateriaal met asbest om leiding
Isolatiemateriaal met asbest om leiding

Problematische productie

Ondanks de grootse plannen van Martinit verliep de groei echter niet zo soepel als verwacht. Met name de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten, maar ook de blokkering van de route overzee zorgde heel specifiek voor problemen. Bovendien was de markt indertijd erg instabiel, waardoor de productie in de loop der jaren daalde naar 1/6e van de beschikbare capaciteit. Toch besloot Martinit in 1916 een vergunning aan te vragen voor de bouw van een tweede fabriek, in Schiedam. Het ging hier om een kleinere vestiging.

Voormalig producenten asbest

 • Eternit

  Eternit was de grootste producent van asbesthoudende materialen en slaagde er op die manier zelfs...

 • Asbestona

  Abestona BV ging in 1935 van start, een jaar eerder dan Eternit in Goor. Het bedrijf zou zich gaa...

 • Martinit

  Martinit was een van de ondernemingen die zich in het verleden toelegde op de productie van asbes...

 • Ferrocal

  Ferrocal in Doesburg ging in 1934 van start, waarmee het zowel Eternit als Asbestona voor was. He...

 • Van Gelder Papier

  Van Gelder Papier was een grote producent binnen het asbest, dat gebruikt werd binnen asbestpapie...

Export van producten

Martinit richtte zich binnen de productie en verkoop van asbest vooral op de export. Het waren vooral landen als Engeland, Zweden, Australië en Nederlands-Indië die de producten afnamen. Andere samenwerkende Eternit-bedrijven in Zwitserland, België en Frankrijk zorgden voor behoorlijk wat concurrentie, waardoor Martinit er Europees gezien nauwelijks aan te pas kwam. De fabriek in Schiedam werd in 1923 alweer gesloten, als het gevolg van een faillissement.

Landbouwschuren

Men besloot een deel van de productie over te brengen naar België, waar men direct een grote order binnenhaalde voor twaalf nieuw te bouwen landbouwschuren in de net drooggelegde Wieringermeer. Bovendien nam Eternit in 1932 een meerderheidsbelang in Martinit, waardoor de zaken rigoureus konden worden aangepakt. De fabriek in Schiedam werd definitief gesloten en de gehele seriële productie werd overgebracht naar België. Martinit bleef als NV nog tot in 1965 bestaan en men besloot tot die tijd bovendien de beide handelsnamen (Martinit en Eternit) te blijven gebruiken.

Asbesthoudend bitumen
Asbesthoudend bitumen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

Wat kost asbest verwijderen of inventariseren?

Vrijblijvend documentatie en offertes Aanvragen
Asbestinventarisatie
Asbestverwijdering
(klik voor het aanvraagformulier)

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen

NIEUWS: Asbestdaken verboden in 2024

Per 2 maart 2015 heeft het kabinet besloten dat eigenaren hun asbesthoudende daken moeten verwijderen voor 2024. Lees hier verder...

Asbest verwijderen

De kosten van asbestverwijdering

Subsidies voor asbestverwijdering

Wat is asbest ?

Asbest is een natuurproduct

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest in uw woning ?

checklist asbest woning

Asbestinventarisatie

Asbest in en rondom de woning

Veelgestelde vragen

Wat kunt u op deze website vinden ?

Op deze informatieve website kunt u alles over asbest vinden: wat het is, waarin het is verwerkt, wat de risico's zijn, hoe het asbest door uzelf of door derden verwijderd kan worden en wat de officiële regels zijn. Daarnaast kunt u lezen wat een gemiddelde asbestsanering kost en wat de mogelijke subsidies zijn. Tevens kunt u snel en eenvoudig met 1 handeling bij meerdere erkende asbestsaneringsbedrijven een volledig vrijblijvende offerte aanvragen.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen
Wie zijn wij VOOR ASBESTBEDRIJVEN Disclaimer Privacy Gratis Internet Offertes Subsidies Asbestverwijdering

Treechicken BV - KvK nummer 51797917

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie