Martinit

Asbestinventarisatie

Asbestverwijdering

Landelijke dekking

MARTINIT IN AMSTERDAM EN SCHIEDAM

Martinit was een van de ondernemingen die zich in het verleden toelegde op de productie van asbest.

De Hoofdinspecteur van het 5e district van de Arbeidsinspectie gaf in 1916 het volgende antwoord op het verzoek van de Directeur-Generaal van de Arbeid: “[Ik heb] de eer u mede te delen dat in mijn District slechts één asbestcementplatenfabriek gevestigd is, namelijk de NV Eerste Nederlandsche Asbestcementplatenfabriek, [aan de] Cruquiusweg 133, te Amsterdam”.

Isolatiemateriaal met asbest om leiding

Dit bedrijf werd in 1912 opgericht en gebruikte Martinit als handelsnaam. Dankzij het Hatschek-patent had men de mogelijkheid de merknaam Eternit te voeren, wat later inburgerde als een soortnaam voor asbest.

NAAMLOZE VENNOOTSCHAP

Martinit werd opgericht als een Naamloze Vennootschap, wat aan lijkt te geven dat men de behoefte voelde om vreemd kapitaal aan te trekken, om investeringen te kunnen doen.

Men wilde toewerken naar een productie van 1 miljoen m2 plaatmateriaal per jaar. Het was met name de gunstige ligging van de onderneming aan het IJ in Amsterdam die ervoor zorgde dat men er veel bruine asbest kon produceren en dit gemakkelijk naar andere landen kon exporteren.

Dankzij de vijf productielijnen met vijf walsen kon men zowel vlakke platen, golfplaten en leien produceren.

WAT KOST ASBEST VERWIJDEREN?

  • Vrijblijvend documentatie en offertes aanvragen
  • Asbestinventarisatie
  • Asbestverwijdering
  • Elke regio in Nederland

Vraag via asbest-experts.nl online in 1 stap offertes aan bij aangesloten asbestbedrijven. (deze service is volledig gratis en vrijblijvend)

PROBLEMATISCHE PRODUCTIE

Ondanks de grootse plannen van Martinit verliep de groei echter niet zo soepel als verwacht.

Met name de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten, maar ook de blokkering van de route overzee zorgde heel specifiek voor problemen. Bovendien was de markt indertijd erg instabiel, waardoor de productie in de loop der jaren daalde naar 1/6e van de beschikbare capaciteit.

Toch besloot Martinit in 1916 een vergunning aan te vragen voor de bouw van een tweede fabriek, in Schiedam. Het ging hier om een kleinere vestiging.

EXPORT VAN PRODUCTEN

Martinit richtte zich binnen de productie en verkoop van asbest vooral op de export.

Het waren vooral landen als Engeland, Zweden, Australië en Nederlands-Indië die de producten afnamen. Andere samenwerkende Eternit-bedrijven in Zwitserland, België en Frankrijk zorgden voor behoorlijk wat concurrentie, waardoor Martinit er Europees gezien nauwelijks aan te pas kwam. De fabriek in Schiedam werd in 1923 alweer gesloten, als het gevolg van een faillissement.

LANDBOUWSCHUREN

Men besloot een deel van de productie over te brengen naar België, waar men direct een grote order binnenhaalde voor twaalf nieuw te bouwen landbouwschuren in de net drooggelegde Wieringermeer. Bovendien nam Eternit in 1932 een meerderheidsbelang in Martinit, waardoor de zaken rigoureus konden worden aangepakt. De fabriek in Schiedam werd definitief gesloten en de gehele seriële productie werd overgebracht naar België. Martinit bleef als NV nog tot in 1965 bestaan en men besloot tot die tijd bovendien de beide handelsnamen (Martinit en Eternit) te blijven gebruiken.

VOORMALIG PRODUCENTEN ASBEST

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Eternit

Eternit was de grootste producent van asbesthoudende materialen en slaagde er op..

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Abestona

Abestona BV ging in 1935 van start, een jaar eerder dan Eternit in Goor. Het bedrijf zou zich gaa...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Martinit

Martinit was een van de ondernemingen die zich in het verleden toelegde op de productie van asbes...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Ferrocal

Ferrocal in Doesburg ging in 1934 van start, waarmee het zowel Eternit als Asbestona vo...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Van Gelder Papier

Van Gelder Papier was een grote producent binnen het asbest, dat gebruikt werd binnen asbestpapie...

Lees verder

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden.

Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken.

Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen.

Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven tegelijkertijd volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder voor het aanvraagformulier.

OFFERTE ASBEST VERWIJDEREN