In isolatiemateriaal

U kunt hieronder lezen over het gebruik van asbest in isolatiemateriaal, één van de vele materialen waarin asbest werd toegepast

Asbest in isolatiemateriaal

Asbest is een natuurproduct
Asbest is een natuurproduct

Asbest speelt een belangrijke rol binnen een aantal verschillende soorten isolatiemateriaal. Het gaat hierbij onder andere om thermische, akoestische en elektrische isolatie. Asbestvezels zorgen voor een belangrijke bijdrage aan de isolatiewaarde, waardoor verschillende bedrijven hier in het verleden veel gebruik van hebben gemaakt. Met name de vloeren van magnesiet en houtgraniet en andere producten van Fortuna laten het gebruik hiervan op een goede manier zien. In totaal zijn er meer dan 3.000 verschillende toepassingen van asbest binnen de isolatie bekend, waardoor het onmogelijk is hier daar een volledig overzicht van te presenteren. Dat neemt niet weg dat er een aantal belangrijke producten met asbest bekend zijn, die vooral tussen 1900 en 1978 werden gebruikt.

1900 - 1978

Het was vooral de periode tussen 1900 en 1978 waarin er in Nederland veel gebruik gemaakt werd van de isolatiematerialen op basis van asbest. In veel gevallen was het een vulmiddel in diverse producten van rubber, maar er werd daarnaast ook gebruik gemaakt van asbestmatrassen. Hierin werd een asbestmengsel gebruikt, waardoor de mogelijke schade voor de gezondheid hiervan groot is. Vanaf de jaren ’70 is het gebruik van asbest snel afgenomen, onder andere omdat er vervangende producten beschikbaar kwamen. Voorbeelden daarvan zijn steenwol en glasvezel, die het asbest daarmee als het ware van de markt hebben kunnen drukken. Bovendien was asbest om dat moment al omstreden, waardoor de producenten te maken kregen met advertenties van producenten van alternatieven waarin het ontbreken van asbest als een verkoopargument werd gebruikt.

Totale vezelverbruik isolatie-industrie

Beeld van asbestvezels
Beeld van asbestvezels

Het totale vezelverbruik binnen de isolatie-industrie wordt geschat op 11.600 ton, nog los van de spuitasbest die er in een aantal gevallen werd gebruikt. Dat betekent dat het gaat om 1,5% van het totale verbruik aan asbest, iets dat bijna in het niet valt in vergelijking tot het gebruik binnen bijvoorbeeld asbestcementplaten. Op basis van een asbestgehalte van 85% zou dit betekent dat er in totaal 13.700 ton aan materiaal in Nederland gebruikt is, waarin asbest verwerkt is. Dit is 0,31% van het totaal. Een groot nadeel van het gebruik van asbest binnen de isolatie is dat er sprake is van een veel minder hechtgebonden verbinding. Asbestcement houdt het materiaal veel beter vast en zorgt er daarmee voor dat het minder gemakkelijk vrij kan komen.

Dat zorgt ervoor dat het asbest in isolatiemateriaal een relatief groot gevaar voor de gezondheid vormt, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing, een sloop of een brand in een woning of ander gebouw. Het is wat dat betreft van belang om op een zorgvuldige manier om te gaan met het asbest in dergelijke gebouwen, op het moment dat dit is gebruikt voor de isolatie hiervan.

Wat bevat asbest en wat niet ?
Wat bevat asbest en wat niet ?

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen

NIEUWS: Asbestdaken verboden in 2024

Per 2 maart 2015 heeft het kabinet besloten dat eigenaren hun asbesthoudende daken moeten verwijderen voor 2024. Lees hier verder...

Asbest verwijderen

De kosten van asbestverwijdering

Subsidies voor asbestverwijdering

Wat is asbest ?

Asbest is een natuurproduct

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest in uw woning ?

checklist asbest woning

Asbestinventarisatie

Asbest in en rondom de woning

Veelgestelde vragen

Wat kunt u op deze website vinden ?

Op deze informatieve website kunt u alles over asbest vinden: wat het is, waarin het is verwerkt, wat de risico's zijn, hoe het asbest door uzelf of door derden verwijderd kan worden en wat de officiële regels zijn. Daarnaast kunt u lezen wat een gemiddelde asbestsanering kost en wat de mogelijke subsidies zijn. Tevens kunt u snel en eenvoudig met 1 handeling bij meerdere erkende asbestsaneringsbedrijven een volledig vrijblijvende offerte aanvragen.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen
Wie zijn wij VOOR ASBESTBEDRIJVEN Disclaimer Privacy Gratis Internet Offertes Subsidies Asbestverwijdering

Treechicken BV - KvK nummer 51797917

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie