leidingwerk met asbest
asbest buizen

Toepassingen van asbest

Op deze en onderliggende pagina's wordt dieper ingegaan op de verschillende toepassingen van asbest in produkten. Belangrijk voor u om te weten is dat asbest veel breder is toegepast dan alleen in de standaard golfplaten voor de schuur. Asbest is zeer ruim verwerkt, niet alleen in woningen, maar bijvoorbeeld ook in remschijven van auto's.

Verschillende toepassingen van asbest

Asbest komt in een aantal verschillende materialen voor. Het gaat in verreweg de meeste gevallen om asbest in asbestcementwaren, aangezien dit goed is voor 89,6% van alle productie. Dat neemt echter niet weg dat er een aantal andere producten gebruik maakten van asbest. Het ging in de meeste gevallen om een vulmiddel, dat er onder andere voor zorgde dat de kwaliteit van het product samen met de duurzaamheid van hoog niveau was.

In asbestcement

De productie van asbestcement heeft nooit veel bedrijven aan weten te spreken, al was het toch goed voor bijna 90% van het gebruikte asbest. De Asbestvezels werden op basis van zowel het Hatschek-patent als een patent van Ferrocal gebruikt in het cement, om ervoor te zorgen dat dit op een meer slijtvaste en duurzame manier in elkaar kwam te zitten. Bovendien maakte het de productieprijs een stuk scherper, waardoor het mogelijk bleek om een interessante marge te maken. In totaal werd er bijna 3,5 miljoen ton asbestcement geproduceerden werd er daarnaast nog eens ruim 4 miljoen ton geïmporteerd. Hier stat echter ook een export van bijna 700.000 ton asbestcement tegenover, waardoor er een saldo van ongeveer 7 miljoen ton overblijft.

Veel asbest in en rondom woningen van voor 1994
Veel asbest in en rondom woningen van voor 1994

In asbestpapier

Vinyl met asbest onderlaag
Vinyl met asbest onderlaag

Daarnaast werd het asbest toegepast binnen asbestpapier. Men gebruikte dit om een isolerende onderlaag aan onder andere vinylvloerbedekking toe te voegen. Het was Van Gelder Papier dat de Europese markt voor 90 - 100% in handen kreeg en er daarmee voor zorgde dat men een belangrijke rol speelde. Daarnaast werd het asbest gebruikt in tegels voor in de natte ruimten voor in huis. In totaal was het asbestpapier voor vloerbedekking goed voor 2,2% van het totaal en werd er daarnaast voor 0,5% asbest gebruikt in papier voor pakkingen.

In isolatiemateriaal

Ook het gebruik van asbest binnen isolatiematerialen is veel kleinschaliger geweest dan we in veel gevallen denken. Het gaat in totaal om 0,5% van al het asbest dat in Nederland geproduceerd en verwerkt is. Vanwege het hoge gehalte (85%) in het materiaal is het tegenwoordig echter een bekend en belangrijk probleem, op het moment dat we te maken krijgen met een verbouwing, de sloop of een brand in een woning of een ander pand. In totaal werd er 13.714 ton asbest geproduceerd voor in de verschillende isolatiewerken.

Tijdens sloopwerkzaamheden komt veel asbest vrij
Tijdens sloopwerkzaamheden komt veel asbest vrij

In bitumen, verven, lijmen en kit

Tenslotte zijn de bitumen, verven, lijmen en kit een vernoeming waard, vanwege de 1,2% asbest die hierin gebruikt werd. Dit werd allemaal in Nederland geproduceerd, door een aantal verschillende fabrieken. Het asbest was een vulmiddel, dat sinds het eind van de jaren ’70 eigenlijk niet meer wordt toegepast.

Overige toepassingen van asbest zijn bijvoorbeeld rem- en frictiemateriaal en spuitasbest. Ook dit zijn toepassingen die goed zijn voor minder dan 1% van het totaal, waardoor dit eigenlijk nauwelijks een naam mag hebben. Wat dat betreft is het vooral het cementasbest geweest dat binnen de totale productie van 7.800.000 ton aan asbest een belangrijke rol heeft gespeeld

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen

NIEUWS: Asbestdaken verboden in 2024

Per 2 maart 2015 heeft het kabinet besloten dat eigenaren hun asbesthoudende daken moeten verwijderen voor 2024. Lees hier verder...

Asbest verwijderen

De kosten van asbestverwijdering

Subsidies voor asbestverwijdering

Wat is asbest ?

Asbest is een natuurproduct

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest in uw woning ?

checklist asbest woning

Asbestinventarisatie

Asbest in en rondom de woning

Veelgestelde vragen

Wat kunt u op deze website vinden ?

Op deze informatieve website kunt u alles over asbest vinden: wat het is, waarin het is verwerkt, wat de risico's zijn, hoe het asbest door uzelf of door derden verwijderd kan worden en wat de officiële regels zijn. Daarnaast kunt u lezen wat een gemiddelde asbestsanering kost en wat de mogelijke subsidies zijn. Tevens kunt u snel en eenvoudig met 1 handeling bij meerdere erkende asbestsaneringsbedrijven een volledig vrijblijvende offerte aanvragen.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen
Wie zijn wij VOOR ASBESTBEDRIJVEN Disclaimer Privacy Gratis Internet Offertes Subsidies Asbestverwijdering

Treechicken BV - KvK nummer 51797917

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie