asbestvezels
closeup asbestvezels

Wat is asbest ?

Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over asbest en de eigenschappen daarvan. Op andere pagina's vindt u meer informatie over asbest, zoals toepassingen en informatie over voormalig producenten.

Wat is asbest

Asbest laat zich het best beschrijven als een verzamelnaam, voor een aantal mineralen die zich in de natuur laten vormen. Deze zijn opgebouwd uit microscopisch kleine naaldachtige vezels, die bij samenkomst zorgen voor een aantal van de goede eigenschappen die we hiervan kennen. Het is een natuurlijk product waarvan we de grondstoffen jarenlang wonnen in onder andere Zuid-Amerika, Rusland en Canada. Vandaag de dag weten we op basis van wetenschappelijk onderzoek dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid, wanneer we de vezels via de luchtwegen binnenkrijgen.

Close-up van asbestmineraal
Close-up van asbestmineraal

Goede eigenschappen van asbest

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat we jarenlang overtuigd waren van de goede eigenschappen van asbest. Het materiaal is sterk en slijtvast, het werkt uitstekend isolerend en is bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. Daarnaast viel asbest op een heel voordelige manier te produceren, waardoor het niet vreemd is dat we er in zowel de woningbouw als vooral de agrarische sector enorm veel gebruik van hebben gemaakt.

Asbest in huis

Naar schatting zijn er nog enkele miljoenen kilo’s asbest aanwezig in gebouwen in Nederland. Met name bij een beschadiging of een verbouwing van een gebouw is de kans groot dat het asbest een gezondheidsrisico zal vormen. Zowel bij sloop als bij brand kan het asbest vrijkomen en kan een ieder die zich in of om het huis bevindt daar last van

krijgen. Naar schatting is 80% van alle asbest toegepast binnen de bouw, doorgaans in de vorm van asbestcementproducten. Binnen het asbestcement golfplaten is ongeveer 70% binnen de agrarische sector toegepast. In 1981 was er nog ongeveer 5 miljoen ton asbesthoudend materiaal in gebouwen aanwezig, al is er de laatste jaren hard gewerkt om deze hoeveelheid terug te brengen.

Asbestmijn
Asbestmijn

Producenten van asbest

Met name asbest en Eternit gaan voor veel mensen goed samen, omdat dit naast een merknaam ook een soortnaam voor het product werd. Dit was echter ‘slechts’ een grote producent van asbest in zowel Nederland en België. Daarnaast hebben ook Asbestonia, Martinit, Ferrocal en Van Gelder Papier een belangrijke rol gespeeld in de productie van asbest. Ten tijde van de productie was er nog onvoldoende bekend over de gevolgen voor de gezondheid. Sinds hier meer bekend over is geworden zijn de ondernemingen gestopt met de productie van asbest, bijvoorbeeld voor de toepassingen in woningen.

Wat kost asbest verwijderen of inventariseren?

Vrijblijvend documentatie en offertes Aanvragen
Asbestinventarisatie
Asbestverwijdering
(klik voor het aanvraagformulier)

Gunstige eigenschappen asbest

Nr. Eigenschap
1. Onbrandbaar
2. Sterk isolerend
3. Slijtvast
4. Hoge temperatuurbestendig
5. Grote electrische weerstand
6. Grote chemische bestendigheid
7. Toepasbaar op zeer uiteenlopende manieren
8. Goedkoop in aanschaf

Gezondheidsrisico’s van asbest

De blootstelling aan asbest is sinds de jaren ’80 flink gedaald, maar jaarlijks overlijden er nog altijd zo’n 500 mensen aan mesothelioom. Dit is een specifieke asbestziekte, die duidelijk aangeeft dat het van belang is om op een zorgvuldige manier met dit materiaal om te gaan. De toepassing van het materiaal werd in 1978 verboden, al werd er al in de jaren ’30 onderzoek naar gedaan. In Groot-Brittannië besloot men asbestose in 1931 te erkennen als een beroepsziekte en ook in Nederland waarschuwde de Arbeidsinspectie destijds al voor de gevaren hiervan.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder voor het offerte aanvraagformulier.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen

NIEUWS: Asbestdaken verboden in 2024

Per 2 maart 2015 heeft het kabinet besloten dat eigenaren hun asbesthoudende daken moeten verwijderen voor 2024. Lees hier verder...

Asbest verwijderen

De kosten van asbestverwijdering

Subsidies voor asbestverwijdering

Wat is asbest ?

Asbest is een natuurproduct

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest in uw woning ?

checklist asbest woning

Asbestinventarisatie

Asbest in en rondom de woning

Veelgestelde vragen

Wat kunt u op deze website vinden ?

Op deze informatieve website kunt u alles over asbest vinden: wat het is, waarin het is verwerkt, wat de risico's zijn, hoe het asbest door uzelf of door derden verwijderd kan worden en wat de officiële regels zijn. Daarnaast kunt u lezen wat een gemiddelde asbestsanering kost en wat de mogelijke subsidies zijn. Tevens kunt u snel en eenvoudig met 1 handeling bij meerdere erkende asbestsaneringsbedrijven een volledig vrijblijvende offerte aanvragen.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen
Wie zijn wij VOOR ASBESTBEDRIJVEN Disclaimer Privacy Gratis Internet Offertes Subsidies Asbestverwijdering

Treechicken BV - KvK nummer 51797917

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie