Wat is asbest en wat zijn de gevaren ?

Asbestinventarisatie

Asbestverwijdering

Landelijke dekking

WAT IS ASBEST EN WAT ZIJN DE GEVAREN?

Asbest werd jarenlang binnen een aantal verschillende toepassingen gebruikt en is daarmee een product waar we als het ware aan ‘gewend’ zijn geraakt.

We weten dat het er is, al wordt steeds beter duidelijk hoe groot het gevaar voor de volksgezondheid is. Dit laatste heeft vooral te maken met de gemiddelde incubatietijd van 10 – 20 of zelfs 40 jaar voor de ziekten waar u mee te maken kunt krijgen. Inmiddels mogen ondernemingen geen asbest meer in hun producten verwerken, maar in veel woningen en landbouwbedrijven is het nog altijd aanwezig.

WAT KOST ASBEST VERWIJDEREN?

  • Vrijblijvend documentatie en offertes aanvragen
  • Asbestinventarisatie
  • Asbestverwijdering
  • Elke regio in Nederland

Vraag via asbest-experts.nl online in 1 stap offertes aan bij aangesloten asbestbedrijven. (deze service is volledig gratis en vrijblijvend)

Inademen van de vezels

Asbest is een bepaald type vezel, dat een aantal zeer waardevolle eigenschappen bezit. Het materiaal zorgt onder andere voor een goede isolatie, is licht en bovendien zeer sterk.

Aan de andere kant is het opgebouwd uit vezels, die na het inademen voor enorme problemen kunnen zorgen. Op het moment dat de vezels zich in uw longvliezen nestelen loopt u het risico dat deze de celwerking aan zullen tasten. Dit kan de groei van een mesothelioom of een tumor tot gevolg hebben, die zeer kwaadaardig is.

Beeld van asbestvezels

ASBESTOSE

Daarnaast kunt u als het gevolg van blootstelling aan asbest last krijgen van asbestose. Dit is net als longkanker een ziekte die pas na 20 jaar tot uiting zal komen, waardoor de kans groot is dat u hier lange tijd niets van zal merken.

Het is echter een van de grote gevaren van asbest, die ervoor zorgt dat uw longcapaciteit af zal nemen. Dat heeft te maken met de weefselverbinding die er ontstaat. Als het gevolg hiervan is de kans groot dat uw capaciteit af zal nemen en u sneller kortademig wordt en de conditie achteruit zal gaan.

LONGKANKER EN MESOTHELIOOM

Daarnaast behoort longkanker tot de gevaren van asbest, specifiek in de vorm van een mesothelioom. Dit is een kwaadaardige tumor, die zich vanuit de longvliezen op een stille manier kan ontwikkelen.

Ook dit duurt een groot aantal jaren, waardoor u pas na tientallen jaren na blootstelling aan het asbest last kunt krijgen van de gevolgen. Vanaf dat moment kunt u gebruik maken van chemotherapie, aangezien radiotherapie of operaties geen uitkomst bieden. Tot nu toe slagen artsen er ook met chemotherapie maar moeilijk in om de mesothelioom onder controle te krijgen, waardoor het een van de zeer belangrijke gevaren van asbest is.

HECHTGEBONDEN EN NIET-HECHTGEBONDEN

Voor een betere beschrijving van asbest dienen we echter onderscheid te maken tussen twee belangrijke varianten, van de toepassing hiervan.

U kunt te maken hebben met zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest. In het eerste geval zit het asbest als het ware verpakt en is de kans klein dat er vezels vrij zullen komen. Dit is een relatief ongevaarlijke toepassing, waar u niet verplicht iets aan hoeft te doen. De niet-hechtgebonden asbest is echter wel erg gevaarlijk. Dit is een variant waarvan de vezels gemakkelijk vrij zullen komen, waardoor u het risico loopt om deze in te ademen.

Vloerbedekking met asbest ondervloer

VEELGESTELDE VRAGEN & ANTWOORDEN OVER ASBEST

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Wat is asbest en de gevaren?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Waar zit asbest in?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Zit er asbest in mijn woning?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Wat is asbest inventarisatie?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Verplicht laten verwijderen?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Wanneer niet zelf doen?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Waar moet asbestafval heen?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Kosten asbestinventarisatie

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Zijn er subsidies?

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden.

Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken.

Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen.

Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven tegelijkertijd volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder voor het aanvraagformulier.

OFFERTE ASBEST VERWIJDEREN