Wanneer mag ik asbest niet zelf verwijderen ?

Wanneer mag ik asbest niet zelf verwijderen?

Het is u in een aantal gevallen niet toegestaan om zelf asbest te verwijderen. Dit heeft doorgaans als doel om uw gezondheid te beschermen en het risico op schadelijke gevolgen zo klein mogelijk te maken. Asbest is een gevaarlijke stof, vooral op het moment dat de vezels de kans krijgen om vrij te komen. In dat geval dient u gebruik te maken van een gecertificeerd bedrijf, dat conform de norm SC-540 een asbestinventarisatie voor u uit kan voeren, of conform de norm SC-530 asbest kan komen verwijderen.

Afbreken of uit elkaar nemen

Het is op basis van het Asbestverwijderingsbesluit 2015 allereerst niet toegestaan om zelf asbest te verwijderen op het moment dat het gaat om het afbreken of uit elkaar halen van bouwwerken of objecten, waarin sprake is van asbest of een asbesthoudend product. In dat geval is de kans groot dat het asbest beschadigd zal raken, waardoor de kans bestaat dat er vezels vrij zullen komen. U dient in ieder geval te voorkomen dat u de vezels inademt, waardoor u dit werk beter over kunt laten aan de professional.

Professioneel asbest verwijderen met containment
Professioneel asbest verwijderen met containment

Verwijderen van asbest

Binnen het verwijderen van het asbest is het u in een aantal gevallen toegestaan om zelf asbest te verwijderen. Dit is in ieder geval niet zo wanneer er sprake is van het verwijderen van asbest uit producten, waarin dit verwerkt zit. Ook in dat geval is de kans zeer groot dat er een beschadiging op zal treden. Laat het werk over aan een onderneming met een certificering conform SC-530, zodat u er zeker van kunt zijn dat het asbest op een veilige manier verwijderd wordt.

Opruimen van vrijgekomen asbest

Het is u ten derde niet toegestaan om zelf asbest te verwijderen op het moment dat er sprake is van vrijgekomen asbest, als het gevolg van bijvoorbeeld een incident. Is er een muurtje omgevallen of is het dak van een woning of een ander pand ingestort? In dat geval bestaat er een kans dat er asbestvezels vrijkomen, uit het asbest dat vrij is komen te liggen. Dit vormt een groot risico voor uw gezondheid. Het is dan niet alleen verboden om het asbest zelf te verwijderen, het is bovendien van belang dat u zo snel mogelijk wat aan de situatie laat doen, om vervelende gevolgen te voorkomen.

Certificering conform SC-540 en SC-530

Op het moment dat u gebruik wenst te maken van een gespecialiseerd bedrijf dat u kan helpen bij het verwijderen van asbest is het van belang om goed naar de certificering te kijken. U kunt een asbestinventarisatie uit laten voeren door een onderneming die in het bezit is van een certificering conform de SC-540. Daarnaast dienen ondernemingen in het bezit te zijn van een certificering conform de SC-530, om het asbest vervolgens ook daadwerkelijk voor u te mogen verwijderen. U zorgt er op die manier voor dat u zeker kunt zijn van een werkwijze volgens de daarvoor opgestelde richtlijnen.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen

NIEUWS: Asbestdaken verboden in 2024

Per 2 maart 2015 heeft het kabinet besloten dat eigenaren hun asbesthoudende daken moeten verwijderen voor 2024. Lees hier verder...

Asbest verwijderen

De kosten van asbestverwijdering

Subsidies voor asbestverwijdering

Wat is asbest ?

Asbest is een natuurproduct

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest in uw woning ?

checklist asbest woning

Asbestinventarisatie

Asbest in en rondom de woning

Veelgestelde vragen

Wat kunt u op deze website vinden ?

Op deze informatieve website kunt u alles over asbest vinden: wat het is, waarin het is verwerkt, wat de risico's zijn, hoe het asbest door uzelf of door derden verwijderd kan worden en wat de officiële regels zijn. Daarnaast kunt u lezen wat een gemiddelde asbestsanering kost en wat de mogelijke subsidies zijn. Tevens kunt u snel en eenvoudig met 1 handeling bij meerdere erkende asbestsaneringsbedrijven een volledig vrijblijvende offerte aanvragen.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen
Wie zijn wij VOOR ASBESTBEDRIJVEN Disclaimer Privacy Gratis Internet Offertes Subsidies Asbestverwijdering

Treechicken BV - KvK nummer 51797917

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie