Asbest

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

asbest mineralen

Asbest is een natuurproduct

Op deze en onderliggende pagina's vindt u gedetailleerde informatie over asbest, de verschillen tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest, de verschillende soorten asbest en informatie over voormalig asbestproducenten.

Algemene informatie over asbest

Asbest, wat is het en waar in huis kunt u het tegenkomen? Vanuit het verleden spreken veel mensen ook wel van asbest of eternit, waarbij dit laatste eigenlijk een merknaam in plaats van een soortnaam is. Eternit was een van de bedrijven die in Nederland verantwoordelijk was voor de productie van onder andere asbestcementen. Zij maakten asbest en zorgden er daarmee lange tijd voor dat we hier op grote schaal gebruik van konden maken. In de loop der jaren zijn de schadelijke gevolgen voor de gezondheid steeds beter duidelijk geworden. We weten nu wat asbest is en waarom we er beter geen gebruik meer van kunnen maken.

Meer informatie

  • asbestvezels Wat is asbest ?
  • asbest restanten Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest
  • asbest riolering Toepassingen van asbest
  • asbest mineralen Soorten asbest
  • eternitasfalt Voormalig producenten asbest

Wat is asbest?

Wat is asbest?

Het is een natuurlijk materiaal dat een aantal zeer waardevolle eigenschappen bezit. Het is van zichzelf zowel sterk als licht van gewicht en zorgt er bijvoorbeeld voor dat u een uitstekende isolatie aan kunt brengen. Bovendien is het materiaal op een flexibele manier toe te passen, zowel in cementen als bijvoorbeeld papier voor onder vloeren. Aan de andere kant is asbest ook een zeer schadelijke stof voor de gezondheid, waardoor het van belang is om blootstelling hieraan zoveel mogelijk te voorkomen.

Hechtgebonden of niet

Er bestaan verschillende soorten asbest, ook in huis. We maken onder andere een onderscheid tussen hechtgebonden en niet hechtgebonden asbest, aangezien dat goed aangeeft hoe groot het risico is met het oog op de gezondheid. De hechtgebonden asbest is minder risicovol dan de niet-hechtgebonden asbest, aangezien het schadelijk is op het moment dat het vrijkomt of vervliegt. Het zijn de vezels in het asbest die ervoor zorgen dat u last kunt krijgen van uw gezondheid. Is er niet-hechtgebonden asbest in uw woning aanwezig? Dan is het van belang om direct actie te ondernemen en hier zo min mogelijk bij in de buurt te komen.

Toepassingen

leidingwerk met asbest

Verschillende toepassingen

Asbest kennen we vanuit het verleden aan de hand van een aantal verschillende toepassingen. Verreweg het grootste deel van het asbest werd toegepast in asbestcementen, waardoor het bijvoorbeeld verwerkt zit in wanden en plafonds. U kunt het in huis tegenkomen, maar ook binnen de agrarische sector en de industrie komt het relatief veel voor. Daarnaast bestonden er toepassingen binnen asbestpapier dat we onder vinyl en vloeren gebruikten en zit het in isolatiemateriaal. Tenslotte komt asbest voor in bitumen, verven, lijmen en kit waar we in het verleden mee hebben gewerkt. Wat dat betreft kent asbest verschillende toepassingen in huis, maar ook daarbuiten.

Verschillende soorten

De verschillende ondernemingen als Eternit werkten met verschillende soorten asbest. In totaal bestaan er zes verschillende varianten, waarvan er 3 geschikt zijn voor het commercieel gebruik. Het gaat hierbij om de witte, de blauwe en de bruine variant. Met name de witte asbest werd veel toegepast, omdat dit verwerkt werd in de verschillende asbestcementen. Lees meer over de verschillende soorten asbest, of over de producenten hiervan. U kunt op basis daarvan nagaan wat het risico is dat u loopt en waar in huis of uw omgeving u kunt rekenen op de aanwezigheid van asbest.

Meest voorkomende soorten asbest

witte asbest chrysotiel blauwe asbest crocidoliet bruine asbest amosiet

Witte asbest (chrysotiel)

Blauwe asbest (crocidoliet)

Bruine asbest (amosiet)

Wat kost asbest verwijderen of inventariseren?

Vrijblijvend documentatie en offertes Aanvragen<br>Asbestinventarisatie<br>Asbestverwijdering<br>(klik voor het aanvraagformulier)

asbest saneren