Asbest in en rondom de woning

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

asbestvrij wonen 1978

Op deze en onderliggende pagina's wordt dieper ingegaan op de aanwezigheid van asbest in en rondom de woning en overige gebouwen. Kwesties zoals het herkennen van asbest worden behandeld.

Asbest in en rondom de woning

Asbest zit veelal in en rondom de woning, maar komt daarnaast ook binnen de landbouw en de industrie relatief veel voor. Dat heeft te maken met het feit dat er jarenlang veel gebruik van werd gemaakt, bijvoorbeeld vanwege de hoge isolerende waarde. Daarnaast staat asbest bekend om de brandwerende werking en bijvoorbeeld de stevigheid die er van het materiaal uit gaat. Sinds enkele tientallen jaren wordt het niet meer gebruikt, maar dat neemt niet weg dat u het ook bij u in de woning nog altijd kunt herkennen.

tekening asbest plaatsen woning

Nr.

Omschrijving (mogelijk) asbesthoudende woningonderdelen

1.

Dakplaten en dakpannen, Asbestcement regengoten, asbestcement isolatieplaten, asbestcement golfplaten

2.

Zolderisolatie, dakisolatie (binnenzijde), thermisch isolatie leidingwerk, boiler/cv-ketel isolatie,

3.

Asbesthoudende kit/stopverf bij kozijnen

4.

Asbest gevelbeplating, asbest gevelisolatie, asbesthoudend stucwerk

5.

Asbestisolatie in plafonds & tussenvloeren, vloerbedekking zoals tegels en zeil (vinyl,linoleum) met asbest onderlaag,asbesthoudende muur & plafondcoatings

6.

Asbesthoudende isolatie van verwarmingselementen zoals forneizen, gaskachels, schoorstenen, wasdrogers, wasmachines,haardrogers en vele andere elektrische apparaten. Elektrische elementen als verlichting, meterkasten etc.

6.

Auto's met asbest remblokken en asbest voeringen

Meer informatie

  • Waar zit asbest in Het herkennen van asbest
  • waar is asbest Overzicht asbestplekken bij woningen en gebouwen
  • schuur met asbestdak Asbest in de landbouw
  • asbest in de grond Asbest in de industrie

Herken asbest

Wilt u asbest in en rondom de woning herkennen? Dan is het verstandig om na te gaan van welke materialen u thuis in uw woning gebruik maakt. Verdenkt u bepaalde materialen van het bevatten van asbest? Dan dient u gebruik te maken van een inventarisatie door een gecertificeerd bureau, of een laboratorium om daadwerkelijk vast te laten stellen of er sprake is van asbest. Op basis daarvan dient u vervolgens eventueel een sloopmelding bij de gemeente te doen, op het moment dat u er mee aan de slag gaat. U zorgt er op die manier voor dat u zich met het oog op asbest in en rondom de woning aan de richtlijnen kunt houden. Op uitzonderingen na is het voor een leek niet mogelijk om met het blote oog direct te zien of het asbesthoudend materiaal is. De veel voorkomende asbest golfplaten zijn echter wel vaak te herkennen.

Waar komt het voor?

Asbest komt in en rondom de woning op een aantal verschillende plaatsen voor. Denk hierbij onder andere aan de gevelbekleding, de plafonds en de vloer. Met het oog op de vloer is het vooral de vinylvloerbedekking met een asbest onderlaag die de kans hierop groot maakt, net als de vinylvloertegels die er vanuit de bouw vaak in keukens en badkamers werden gebruikt. Houd daarnaast rekening met bijvoorbeeld de brandwerende elementen in een CV-ketel, een CV-kast of de trappenhuizen in grotere complexen en flatgebouwen.

Landbouw

We vinden asbest in en rondom de woning, maar daarnaast bijvoorbeeld ook binnen de landbouw. Veel van de agrarische bedrijven blijven te maken te hebben met een dak waarin asbesthoudende materialen zijn opgenomen,waardoor het van belang is om hier zorgvuldig mee om te gaan. Het gaat in veel van de gevallen om hechtgebonden asbest, waardoor de vezels niet gemakkelijk vrij zullen komen. Gaat u verbouwen, slopen of bent u van plan om een renovatie uit te voeren? Houd er dan rekening mee dat het asbest vrij kan komen en het van belang is om dit eerst te (laten) verwijderen.

Asbest in industrie en landbouw verwijderen

asbest golfplaten saneren

Industrie

Ook binnen de industrie is er in het verleden veel gebruik gemaakt van asbest, waardoor het van belang is om hier rekening mee te houden. Het komt minder voor dan in woningen en de landbouw, maar dat neemt niet weg dat ook de industrie dient te voldoen aan de Asbestplanning 2024. Het is vanaf dat jaar niet langer toegestaan om gebruik te maken van asbesthoudende materialen. Zorg er daarom voor dat u ook binnen de industrie op tijd gebruik maakt van de subsidies, om het asbest te laten inventariseren en vervolgens te laten verwijderen.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder