Asbest risico's & wetgeving

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Op deze en onderliggende pagina's wordt uitgebreid stilgestaan bij de grote gezondheidsrisico's van asbestvezels en de wet- en regelgeving omtrent asbest. Daarnaast schenken wij aandacht aan de certificering voor asbestsaneerders.

Asbest risico’s en wetgeving in Nederland

Het is van belang om de asbest risico"s niet te onderschatten en goed rekening te houden met de asbest regelgeving. Afhankelijk van de variant (hechtgebonden of niet-hechtgebonden) is het risico op het inademen van vezels groot, waardoor u onder andere te maken kunt krijgen met de ontwikkeling van een mesothelioom. Ook staat asbest bekend om het veroorzaken van longkanker, waardoor het goed is dat er sinds 1978 asbest regelgeving is ontwikkeld om het gebruik hiervan zoveel mogelijk tegen te kunnen gaan.

Meer informatie

  • Longfoto's asbest De risico's van asbest
  • asbestwetgeving Wet- en regelgeving asbest
  • Stichting Certificatie Asbest

Risico’s van asbest

De risico"s van asbest zijn groot, vanwege de vezels die u in kunt ademen. Deze vestigen zich doorgaans in de longvliezen en zorgen daar voor een mutatie in het celmateriaal. Dit maakt het voor bijvoorbeeld een mesothelioom mogelijk om zich onbelemmerd te ontwikkelen, tot een kwaadaardige tumor die zich lastig laat behandelen. Houd er rekening mee dat de incubatietijd van een mesothelioom 20 - 40 jaar kan bedragen. Onderschat de risico"s van asbest niet en probeer hier altijd zo voorzichtig mogelijk mee om te gaan, zeker wanneer u hier ook in het verleden aan bent blootgesteld.

longproblemen asbest

In en om het huis

Asbest komt vooral in woonhuizen nog altijd veel voor en vormt daarom nog altijd een risico. De asbest regelgeving is door de jaren heen steeds verder aangescherpt, maar het is vooral van belang om hier zelf op een voorzichtige manier mee om te gaan. Houd rekening met asbestcementen en asbestpapier onder de vloer, of isolatiematerialen die bloot komen te liggen op het moment dat u gaat bouwen of verbouwen. Houd u goed aan de asbest regels en probeer een blootstelling op die manier zoveel mogelijk te voorkomen, zodat u de vezels in ieder geval niet in zal ademen.

Asbest regelgeving in Nederland

De asbest regelgeving kende in Nederland in 1978 een eerste grote stap, toen het Asbestbesluit werd samengesteld. Vervolgens volgden onder andere de Asbestbesluit Warenwet in 1983 en het Asbestbesluit Europa in 1988. Via het Asbestverwijderingsbesluit in 1993, het Productenbesluit Asbest in 2005, het Bouwbesluit en uiteindelijk de Asbestplanning 2024 probeert de overheid de toepassing van asbest zoveel mogelijk uit te bannen. Neem de asbest regels in acht en zorg er op die manier voor dat u het risico op blootstelling zo klein mogelijk maakt. Ga na waar u asbest kunt verwachten en neem contact op met een specialist wanneer u dit wilt laten inventariseren of verwijderen.

Asbest regels voor verwijdering

Neem de asbest regels voor verwijdering goed in acht en maak gebruik van bedrijven die hiervoor een certificering hebben. Zij kunnen u van dienst zijn met een inventarisatie op basis van de specifieke situatie en u daarnaast helpen met het verwijderen van het asbest. U voorkomt op die manier blootstelling aan het zeer schadelijke materialen en kunt er daarnaast voor zorgen dat dit op de juiste wijze wordt afgevoerd. De strenge wet- en regelgeving op het gebied van asbest zorgt ervoor dat we hier in Nederland op een nauwkeurige manier mee om kunnen gaan.

Verpakken van asbestafval

Verpakken van asbestafval

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder