Asbest in de industrie

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Asbest in de industrie

asbest inventarisatie rapport industrie

De hoeveelheid asbest in de industrie is kleiner dan in woningen en in landbouwbedrijven, maar dat neemt niet weg dat er ook hier sprake is van aanwezigheid en daarmee de risico"s die daarbij horen. Search Ingenieursbureau deed hier eerder onderzoek naar en kwam op basis daarvan tot een aantal interessante inzichten. Het geeft onder andere aan dat ongeveer een op de vijf bedrijven binnen de industrie te maken hebben met asbesthoudende materialen, waardoor het van belang is om die tijdig te laten verwijderen en dit volgens de juiste richtlijnen te (laten) doen.

Asbest in de dakbedekking

Het blijkt onder andere dat bij 18% van de bedrijven binnen de industrie sprake is van asbesthoudende materialen in de dakbedekking. In Limburg en Zeeland liggen deze percentages met respectievelijk 41% en 38% een stuk hoger, terwijl er in Flevoland juist weinig gebruik gemaakt is van het asbest. In totaal gaat het om 260.000 vierkante meter aan dak waarin asbest is aangetroffen, waardoor er de komende jaren enorm veel verwijderd dient te worden. Maakt u binnen uw onderneming binnen de industrie gebruik van een dak met asbesthoudende materialen? Houd daar dan rekening mee bij een renovatie, sloop of verbouwing.

Asbest in industrie en landbouw verwijderen

asbest golfplaten saneren

Gevelbekleding met asbest

Daarnaast blijkt dat in 3,5% van de gevallen sprake is van asbesthoudende materialen in de gevelbekleding, iets dat relatief weinig voorkomt. Opnieuw was Zeeland de provincie waar relatief veel asbest voorkwam, terwijl hier in Flevoland juist weinig sprake van is. Wat dat betreft is er een duidelijke verdeling in Nederland te zien, waarbij het asbest niet in alle provincies op een evenredige wijze is toegepast. Gemiddeld gaat het om bijna 1.000 vierkante meter per onderneming, al is er sprake van grote verschillen. Het is desalniettemin verstandig om zelf na te gaan van hoeveel asbest in uw onderneming er sprake is, om hier tijdig wat aan te (laten) doen.

asbest in industrie

Asbestinventarisatie in industriƫle omgeving

Samenstelling van de asbest

hoe asbest verpakken

In meer dan 4 op de 5 gevallen gaat het om chrysotiel, de witte asbest die over de gehele linie het meest werd toegepast. Daarnaast was er sprake van een combinatie tussen chrysotiel en crocidoliet, met aan de andere kant chrysotiel met amosiet. Dit laatste kennen we ook wel als de blauwe asbest, terwijl crocidoliet bekend staat als de bruine asbest. Wat dat betreft komen binnen de industrie alle drie de bekende soorten voor, los van de overige drie soorten asbest die nauwelijks commercieel zijn toegepast.

Meest voorkomende soorten asbest

  • witte asbest chrysotiel
  • blauwe asbest crocidoliet
  • bruine asbest amosiet

Conclusies in de industrie

sloopvergunning asbest

Het valt op dat het gebruik van asbest binnen de industrie op zich meevalt, maar dat er verschillende ondernemingen actief zijn die hier op relatief grote schaal mee te maken hebben. In de meeste gevallen zal er tijdens een inventarisatie asbest in het dak worden gevonden, al komt het ook in de gevelbekleding voor.

Het is met het oog op de Asbestplanning 2024 verstandig om tijdig te zorgen voor een inventarisatie en de verwijdering van het asbest.

Meer informatie

  • Waar zit asbest in Het herkennen van asbest
  • waar is asbest Overzicht asbestplekken bij woningen en gebouwen
  • schuur met asbestdak Asbest in de landbouw
  • asbest in de grond Asbest in de industrie

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder