Waar zit asbest allemaal in?

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Waar zit asbest allemaal in?

eternitasfalt

Asbest komt voor binnen enkele duizenden toepassingen, waardoor het onmogelijk is om hier een complete opsomming van te maken. Dat neemt echter niet weg dat het wel degelijk mogelijk is om een aantal belangrijke toepassingen op een rij te zetten, waar u bijvoorbeeld in en om de woning of binnen uw bedrijf mee te maken kunt hebben. Indien u dergelijke toepassingen terugvindt is het verstandig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. U kunt op basis daarvan bepalen of het verstandig is om het asbest te laten verwijderen, of dit wellicht zelf te doen.

grijzen asbest platen

Veel asbesthoudende golfplaten in Nederland

Golfplaten

Waar zit asbest in

Asbest komt onder andere voor in golfplaten. Deze werden in het verleden veel gebruikt voor de dakbedekking, bijvoorbeeld van opslagplaatsen bij landbouwbedrijven. Het asbest zorgt voor een sterke verbinding en staat daarnaast bekend om de isolerende waarde. Het was wat dat betreft een materiaal waar we graag gebruik van maakten, ook omdat het op een voordelige manier geproduceerd kon worden. Eind jaren "70 van de vorige eeuw kwam er echter steeds meer kritiek op het materiaal. Dat neemt niet weg dat er vandaag de dag nog altijd golfplaten met asbest aanwezig zijn, waardoor het van belang is om hier voorzichtig mee om te gaan.

Asbestcementen

asbest riolering

Daarnaast werden er vooral binnen woningen verschillende asbestcementen toegepast, vanwege de grote mate van sterkte die er op deze manier ontstond. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat veel woningen vandaag de dag te maken krijgen met asbest, bijvoorbeeld wanneer ze wensen te verbouwen of er sprake is van sloopwerkzaamheden. Zolang het asbest in het cement zit kunnen de vezels over het algemeen niet ontsnappen. Doe een sloopmelding op het moment dat u gaat verbouwen, slopen of renoveren, om er zeker van te zijn dat u op de juiste manier om zal gaan met het asbest.

Asbestpapier

asbestpapier

Ten derde werd er door de verschillende producenten van asbest onder andere gewerkt aan asbestpapier, dat op een uitstekend manier kon worden toegepast onder vinyl en vloeren. Het gaat daarbij onder andere om de vloertegels zoals die vanuit de bouw vaak in een badkamer of keuken werden geplaatst. Ze hebben vaak een groene kleur en zijn daardoor goed te herkennen. Het asbest dat hierin zit kunt u laten verwijderen, maar zolang de vezels niet vrij kunnen komen is dat niet direct noodzakelijk. Van Gelder Papier was lange tijd de Europese marktleider op het gebied van asbestpapier, een onderneming uit Nederland.

Isolatiematerialen

asbesthoudend isolatiemateriaal

Tenslotte werd asbest onder andere toegepast in isolatiematerialen, al gebeurde dit veel minder dan in bijvoorbeeld de asbestcementen die er in woningen werden gebruikt. Wat dat betreft komt het asbest er wel in voor, maar is het risico wat kleiner op het moment dat u er mee te maken heeft. Laat desalniettemin een inventarisatie uitvoeren, iets dat niet nodig is op het moment dat u verf, kit of lijm aantreft waar asbest in zit. De concentraties zijn daar ontzettend klein, waardoor het risico op het vrijkomen van vezels minimaal is en er nauwelijks gevaar voor de gezondheid bestaat.

Veelgestelde vragen & antwoorden over asbest

 • asbest verwijderen rotterdam Wat is asbest en wat zijn de gevaren?
 • waar is asbest Waar zit asbest allemaal in?
 • woning met mogelijk asbest Zit er asbest in mijn woning?
 • verbod asbest Wat is een asbestinventarisatie?
 • prijsopgave asbest weghalen Ben ik verplicht asbest te (laten) verwijderen?
 • Mag en kan ik zelf asbest verwijderen?
 • Wanneer mag ik asbest niet zelf verwijderen?
 • vuilnisbelt Waar moet asbestafval naar toe?
 • Prijs asbest opruimen Wat kost asbest verwijderen?
 • subsidie asbest Wat kost een asbestinventarisatie?
 • subsidie asbest controle Zijn er subsidies voor asbestsanering?
 • Wat is het verschil tussen Eternit en Asbest?

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder