Asbestonia

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Asbestona Harderwijk

Abestona BV ging in 1935 van start, een jaar eerder dan Eternit in Goor. Het bedrijf zou zich gaan richten op de productie van asbestcementwaren en vormde de productieafdeling van de NV Hollandse Bouwstoffen Groothandel. Het bedrijf had een Hatschek-patent, wat betekende dat men de productie grootschalig kon implementeren. Bovendien wist men vanaf het begin te profiteren van de enorme vraag naar de producten, al werd er fel gereageerd op de start van een Eternit-fabriek in Goor. Er werd destijds gesproken van Belgisch kapitaal dat de Nederlandse markt de nek omdraait".

Grote groei na de oorlog

Na de oorlog wist Asbestona zich enorm snel te ontwikkelen. Tussen 1952 en 1976 werden er 26 vergunningen verleend voor de uitbreiding van de fabriek, waardoor men in omvang kon groeien van 450 m2 aan bebouwd terrein en 1150 m2 aan onbebouwd terrein, tot 15.000 m2 bebouwd en nog eens 15.000 m2 onbebouwd terrein in 1972. Bovendien wist men in 1972 circa 17.000 ton asbestcement te produceren, waar dit eerder nog 4.000 ton was. De enorme groei zorgde ervoor dat het bedrijf flink uit wist te breiden en in Nederland uit kon groeien tot een van de meest belangrijke producenten.

asbest tegels

Groot aantal producten

Asbestona staat vooral bekend om het aantal verschillende producten dat men er produceerde. Het ging hier niet alleen om vlakke platen en golfplaten, maar daarnaast bijvoorbeeld ook om gootstenen, fotobakken, dunwandige pijpen, goten en ventilatiekanalen. Het viel op dat alleen de leidingen voor hoge druk in de lijst ontbraken. Asbestona gebruikte de eigen bedrijfsnaam om de producten te verkopen, maar maakte daarnaast ook gebruik van V-stona, Stonaflex en Viking als merknamen. De materialen van het bedrijf werden onder andere veel toegepast in boerderijen, maar daarnaast ook in flatgebouwen om de ventilatieschachten en stortkokers te beschermen.

Meer informatie

  • asbest verwijderen rotterdam Eternit
  • asbest mineralen Asbestona
  • asbesthoudend isolatiemateriaal Martinit
  • asbestvezels Ferrocal
  • asbest in ondervloer Van Gelder Papier

Groot materieel

Asbestona werkte met groot materiaal, in de vorm van een kollergang voor het bewerken van de vezels en een Hollander voor het mengen van het cement, het water en het asbestvezels. Dit zorgde ervoor dat men enorme hoeveelheden kon produceren, om dit via het water van het IJsselmeer vervolgens eenvoudig te kunnen vervoeren.

Overgenomen door Eternit

In 1970 kwam de groei van Asbestona tot een stilstand, waardoor de ontwikkeling teneinde leek. Het was Eternit dat het bedrijf in 1981 overnam, waardoor de productie van NOBRANDA-platen werd overgebracht naar de fabriek in Goor. Asbestona was betrekkelijk klein in vergelijking tot het internationale Eternit, waardoor men dankzij de overname beter bestand was tegen de economische malaise van dat moment. De productie in Harderwijk werd in 1983 gestaakt, waardoor dit het einde betekende van een roemruchte onderneming.

asbest rondom woningen

Veel asbest in en rondom woningen van voor 1994

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder