De risico's van asbest

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Op deze bladzijde vindt u algemene informatie over de risico's van asbest en een verwijziging naar typische ziektebeelden als gevolg van blootstelling aan asbest.

De risico’s van asbest

Schat de risico"s van asbest zo goed mogelijk in en zorg ervoor dat u blootstelling zoveel mogelijk kunt voorkomen. De gevolgen van asbest zijn verstrekkend en vanwege de incubatietijd van 20 - 40 jaar kunt u hier zelfs op veel latere leeftijd mee te maken

De risico’s van asbest

krijgen. Zowel asbestose als mesothelioom worden erkend als beroepsziekten, waardoor u hier als slachtoffer een compensatie voor kunt krijgen. De overheid probeert op deze wijze zo goed mogelijk om te gaan met de zeer schadelijke gevolgen die asbest met zich mee kan brengen.

Asbestose

Asbestose vormt een van de belangrijke risico"s van asbest, een aandoening van de longen. Het zorgt voor weefselverbindingen, die uiteindelijk leiden tot een vermindering van de capaciteit van de longen. Het is op dit moment niet mogelijk om asbestose te behandelen, waardoor asbest tot een gevaarlijke en niet te stoppen ziekte

Asbestose

kan leiden. Probeer blootstelling aan asbest te voorkomen, aangezien het de innesteling van de vezels is die de gevolgen veroorzaakt. Asbest komt in en rondom uw woning waarschijnlijk nog op verschillende plaatsen voor, waardoor het verstandig is om hier op een voorzichtige manier mee om te gaan.

Longkanker

Laboratorium onderzoek

Daarnaast kunt u als het gevolg van blootstelling aan asbest te maken krijgen met longkanker. Het zijn opnieuw de vezels van (vooral de witte variant) asbest die zich in de longen zullen nestelen en daar voor de ontwikkeling van de ziekte zorgen. De gevolgen van asbest zijn hierdoor groot, aangezien een behandeling van longkanker in de meeste gevallen zal bestaan uit radiotherapie of chemotherapie. Dit zijn heftige behandelingen, waarbij het nooit helemaal zeker is of het mogelijk zal blijken om de longkanker voldoende te verminderen of zelfs compleet te verwijderen.

Mesothelioom

Asbest zorgt specifiek voor een mesothelioom, een vorm van longkanker die zich op een vervelende manier kan ontwikkelen. Dit is een kwaadaardige tumor, die groeit als het gevolg van een mutatie in het celmateriaal in uw longen. Dit veroorzaakt een onbelemmerde groei van kwaadaardige cellen, waardoor de mesothelioom zich kan ontwikkelen en uiteindelijk tot de vervelende vorm van kanker kan leiden. De risico"s van asbest

Mesothelioom

vallen wat dat betreft niet te onderschatten, waardoor het van belang is om hier ook vandaag de dag nog altijd op een voorzichtige manier mee om te gaan. Maak gebruik van gecertificeerde bedrijven om het asbest in uw omgeving te inventariseren en eventueel te laten verwijderen. U voorkomt op die manier blootstelling aan het materiaal en vooral de inademing van vezels.

Meer informatie

  • asbestlongen Asbestose
  • Longfoto's asbest Longkanker
  • asbest restanten Mesothelioom

Gevolgen van asbest

Gezien de grote gevolgen van asbest is het goed dat de regelgeving op dit gebied inmiddels verbiedt om er mee te werken en het toe te passen. Bovendien werkt te overheid aan plannen om dit vanaf 2024 volledig uit te bannen, door het ook uit woningen, landbouwbedrijven en de industrie te laten verwijderen. Dit moet ervoor zorgen dat we niet langer te maken hebben met de risico"s van asbest, waardoor u de verschillende ziekten niet langer kunt ontwikkelen als het gevolg van blootstelling hieraan.

Asbest is een natuurprodukt

Asbest is een volkomen natuurlijk produkt: het wordt gedolven in mijnen en heeft enkele uitstekende eigenschappen zoals:

  • het is sterk

  • het is slijtvast

  • het heeft goede isolerende eigenschappen

  • het is bestand tegen logen en zuren

  • het is bestand tegen hoge temperaturen

  • het is een goedkoop materiaal

Veel toegepast

Vanwege deze uitstekende eigenschappen is asbest in Nederland en in de rest van de Westerse wereld veel toegepast in allerlei produkten in de periode 1900-1993, zoals in allerlei bouwmaterialen. In heel veel gebouwen is nog asbest aanwezig.

Asbestvezels

asbestvezels

Beeld van asbestvezels

Het is echter gebleken dat asbest heel slecht voor de gezondheid is. Hele kleine stukjes asbest, ofwel asbestvezels komen vrij bij de bewerking of het slopen van asbest en worden ingeademd via de luchtwegen en komen in de longen terecht.

Vanwege diezelfde uitstekende eigenschappen die asbest geschikt maken als bijvoorbeeld isolatiemateriaal blijven asbestvezels achter in de longen en kunnen niet door het lichaam meer verwijderd worden.

slopen woning

Tijdens sloopwerkzaamheden komt veel asbest vrij

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder