Het herkennen van asbest

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Het herkennen van asbest in en rondom de woning

Het herkennen van asbest kan men alleen in een laboratorium, indien u hier 100% zeker van wilt zijn. Dat neemt niet weg dat u een inventarisatie uit kunt laten voeren, of u zelf op zoek kunt gaan naar producten of materialen waarin mogelijk sprake is van asbest. Houd er echter rekening mee dat het nauwelijks mogelijk is om een uitputtend overzicht te presenteren, aangezien er duizenden toepassingen met asbest te bedenken zijn.

Meest voorkomende soorten asbest

 • witte asbest chrysotiel
 • blauwe asbest crocidoliet
 • bruine asbest amosiet

Hulp bij het herkennen

inspectie asbest aanwezigheid

U kunt gebruik maken van diverse bedrijven op het moment dat u hulp wenst te ontvangen bij het herkennen van asbest. Zorg er in dat geval voor dat het bedrijf beschikt over de juiste certificering(en), iets dat u na kunt gaan bij de Stichting Certificatie Asbest. Daarnaast kunt u de hulp van een gespecialiseerd laboratorium inschakelen, aangezien men daar na kan gaan of er daadwerkelijk sprake is van asbestvezels. Tenslotte kunt u contact opnemen met de fabrikant of leverancier van bepaalde producten. Woont u in een huurwoning? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huurder, bijvoorbeeld wanneer u wilt weten of er asbest in uw woning aanwezig is.

asbest resten

Asbest restanten

Vloerbedekking met asbest

asbest in ondervloer

De vloerbedekking zal in een aantal gevallen asbest bevatten, aangezien er tot 1985 vloertegels verkocht werden waarin dit voorkwam. Het asbest zorgde er tot op dat moment voor dat de tegels op een meer stevige manier uit te voeren waren. Veelal zijn de tegels al tegen de bouw gelegd, bijvoorbeeld in de badkamer, de keuken en het toilet. Het gaat veelal om de natte ruimten. De vinylvloertegels waar het om gaat zijn veelal licht glanzend en ze zijn vaak met een zwarte kit op de vloer aangebracht. Daarnaast is er van 1963 - 1963 vinylvloerbedekking met asbest verkocht, waarbij het ging om een zeil" dat in keukens en op trappen werd toegepast.

Uitgesloten van asbest

Heeft u aan de andere kant een ondertapijt van vilt liggen, maakt u gebruik van een breekbaar en dun zeil met een doffe, zwarte of wijnrode onderkant of heeft u een stijve zeilachtige vloerbedekking met een ruwe en harde onderzijde? Dan is de kans groot dat er geen asbest aanwezig zal zijn, aangezien dat in deze materialen niet weg toegepast. Ook buigzaam zeil met een dikke, bruine en harige onderzijde en soepel zeil met een onderkant van foam of kunststof hebben hier geen last van.

Meer informatie

 • Waar zit asbest in Het herkennen van asbest
 • waar is asbest Overzicht asbestplekken bij woningen en gebouwen
 • schuur met asbestdak Asbest in de landbouw
 • asbest in de grond Asbest in de industrie

Asbestcement herkennen

asbest verwijderen rotterdam

Daarnaast kan er asbestcement in uw woning zijn toegepast. U kunt in dit geval asbest herkennen als er sprake is van een vlakke isolatieplaat in te gevel, of een golfplaat op de schuur of de garage. U kunt de platen herkennen aan de opdruk NT".

Zorg er in het geval van een asbestinventarisatie bij u thuis in ieder geval voor dat u de juist soort kiest. Ga voor een volledige asbestinventarisatie, een risico-inventarisatie of een globale asbestinventarisatie. De gecertificeerde bedrijven kunnen u meer vertellen over de verschillende soorten inventarisaties die u uit kunt laten voeren.

Renoveren, slopen of verbouwen ?

vloertegels met asbesthoudende lijm

Heeft u een woning, een schuur of een bedrijfsgebouw en is deze gebouwd voor het jaar 1994 ? Dan is de kans groot dat er zich asbest in het object bevindt. Indien u dan bijvoorbeeld muren gaat slopen, de riolering gaat vervangen, het dak gaat vervangen etc. ofwel gaat verbouwen, renoveren of slopen, dan moet u eerst nagaan of er zich asbest in het gebouw bevindt.

Wat voor soort werkzaamheden ?

 • dak- en gevelisolatie vervangen

 • riolering vervangen

 • dakkapel plaatsen

 • nieuwe keuken plaatsen

 • schuur slopen

 • vloerbedekking (bijvoorbeeld zeil) verwijderen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder