Wat is asbest ?

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over asbest en de eigenschappen daarvan. Op andere pagina's vindt u meer informatie over asbest, zoals toepassingen en informatie over voormalig producenten.

asbest mineralen

Wat is asbest?

Asbest laat zich het best beschrijven als een verzamelnaam, voor een aantal mineralen die zich in de natuur laten vormen. Deze zijn opgebouwd uit microscopisch kleine naaldachtige vezels, die bij samenkomst zorgen voor een aantal van de goede eigenschappen die we hiervan kennen. Het is een natuurlijk product waarvan we de grondstoffen jarenlang wonnen in onder andere Zuid-Amerika, Rusland en Canada. Vandaag de dag weten we op basis van wetenschappelijk onderzoek dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid, wanneer we de vezels via de luchtwegen binnenkrijgen.

Goede eigenschappen van asbest

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat we jarenlang overtuigd waren van de goede eigenschappen van asbest. Het materiaal is sterk en slijtvast, het werkt uitstekend isolerend en is bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. Daarnaast viel asbest op een heel voordelige manier te produceren, waardoor het niet vreemd is dat we er in zowel de woningbouw als vooral de agrarische sector enorm veel gebruik van hebben gemaakt.

puur asbest

Close-up van asbestmineraal

Gunstige eigenschappen asbest

Nr.

Eigenschap

1.

Onbrandbaar

2.

Sterk isolerend

3.

Slijtvast

4.

Hoge temperatuurbestendig

5.

Grote electrische weerstand

6.

Grote chemische bestendigheid

7.

Toepasbaar op zeer uiteenlopende manieren

8.

Goedkoop in aanschaf

Asbest in huis

Naar schatting zijn er nog enkele miljoenen kilo"s asbest aanwezig in gebouwen in Nederland. Met name bij een beschadiging of een verbouwing van een gebouw is de kans groot dat het asbest een gezondheidsrisico zal vormen. Zowel bij sloop als bij brand kan het asbest vrijkomen en kan een ieder die zich in of om het huis bevindt daar last van

Asbest in huis

krijgen. Naar schatting is 80% van alle asbest toegepast binnen de bouw, doorgaans in de vorm van asbestcementproducten. Binnen het asbestcement golfplaten is ongeveer 70% binnen de agrarische sector toegepast. In 1981 was er nog ongeveer 5 miljoen ton asbesthoudend materiaal in gebouwen aanwezig, al is er de laatste jaren hard gewerkt om deze hoeveelheid terug te brengen.

asbest mijn

Asbestmijn

Producenten van asbest

Met name asbest en Eternit gaan voor veel mensen goed samen, omdat dit naast een merknaam ook een soortnaam voor het product werd. Dit was echter slechts" een grote producent van asbest in zowel Nederland en Belgi . Daarnaast hebben ook Asbestonia, Martinit, Ferrocal en Van Gelder Papier een belangrijke rol gespeeld in de productie van asbest. Ten tijde van de productie was er nog onvoldoende bekend over de gevolgen voor de gezondheid. Sinds hier meer bekend over is geworden zijn de ondernemingen gestopt met de productie van asbest, bijvoorbeeld voor de toepassingen in woningen.

Meer informatie

  • asbestvezels Wat is asbest ?
  • asbest restanten Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest
  • asbest riolering Toepassingen van asbest
  • asbest mineralen Soorten asbest
  • eternitasfalt Voormalig producenten asbest

Gezondheidsrisico’s van asbest

De blootstelling aan asbest is sinds de jaren "80 flink gedaald, maar jaarlijks overlijden er nog altijd zo"n 500 mensen aan mesothelioom. Dit is een specifieke asbestziekte, die duidelijk aangeeft dat het van belang is om op een zorgvuldige manier met dit materiaal om te gaan. De toepassing van het materiaal werd in 1978 verboden, al werd er al in de jaren "30 onderzoek naar gedaan. In Groot-Brittanni besloot men asbestose in 1931 te erkennen als een beroepsziekte en ook in Nederland waarschuwde de Arbeidsinspectie destijds al voor de gevaren hiervan.

Wat kost asbest verwijderen of inventariseren?

Vrijblijvend documentatie en offertes Aanvragen<br>Asbestinventarisatie<br>Asbestverwijdering<br>(klik voor het aanvraagformulier)

asbest saneren