In bitumen,verven,lijmen & kit

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Asbest in bitumen, verven, lijmen en kit

Asbest werd in het verleden door meerdere bedrijven toegepast in onder andere bitumen, verven, lijmen en kit. Dat betekent dat al deze materialen een risico met zich mee kunnen brengen, wanneer ze gebruikt zijn in de periode waarin er onder andere in Nederland nog veel gebruik gemaakt werd van asbest. In 1952 deed de Arbeidsinspectie al eens onderzoek naar het aantal bedrijven waar er bitumenpasta"s werden gebruikt, met behulp van asbest als vulmiddel. Bovendien is het ook binnen de wereld van de verven, lijmen en kit bekend dat veel bedrijven vanuit het verleden graag gebruik maakten van asbest. Hier is tegenwoordig geen sprake meer van, aangezien het sinds 1978 niet langer is toegestaan om er gebruik van te maken.

Asbest in bitumen

Toen de Arbeidsinspectie in 1952 onderzoek deed bleek dat 20 bedrijven gebruik maakten van een bitumenpasta, waarin er asbest als vulmiddel werd gebruikt. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf varieerde de gebruikte hoeveelheid. Met name Key & Kramer in Maasluis en Smid & Hollander in Hoogkerk stonden bekend om de grote hoeveelheden die ze gebruikten. Zij gebruikten per jaar ongeveer 15 ton chrysotiel. De kleinere bedrijven gebruikten jaarlijks ongeveer 2 - 10 ton asbestvezels. Binnen de productie van bitumenpasta"s was het wat dat betreft behoorlijk gebruikelijk om gebruik te maken van asbest, dat als vulmiddel uitstekend dienst bleek te doen.

asbest bitumen asbest

Asbesthoudend bitumen

Waterdichtheid en duurzaamheid

Het waren onder andere de waterdichtheid en de duurzaamheid die er in veel gevallen voor zorgden dat de bedrijven graag gebruik maakten van een materiaal als asbest. Het zorgde ervoor dat het dakbedekkingsmateriaal deze eigenschappen kreeg en er daarmee voor zorgde dat het mogelijk bleek om dit op een vakkundige manier aan te brengen. Het is officieel niet bekend wanneer het gebruik van asbest binnen de bitumenpasta"s is be indigd, al was hier halverwege de jaren "80 van de vorige eeuw al geen sprake meer van. Naar schatting zijn het asbestvezels verwerkt in ongeveer 95.000 ton gereed gemaakte producten, wat neerkomt op ruim 2% van de totale hoeveelheid asbest die er in Nederland geproduceerd is.

Meer informatie

  • asbest verwijderen rotterdam In asbestcement (golfplaten & buizen)
  • vloerbedekking met asbest In asbestpapier (vinyl & vloeren)
  • asbesthoudend isolatiemateriaal In isolatiemateriaal
  • asbestueuze lijm In bitumen,verven,lijmen & kit

Verven, lijmen en kit

Daarnaast is asbest lange tijd als een vulmiddel gebruikt binnen verven, lijmen en kit. Vooral de Olster Asphaltfabriek stond hierom bekend en maakte in 1952 gebruik van 15 ton crocidoliet per jaar. De Arbeidsinspectie deed ook hier onderzoek naar en kwam er achter dat er een aantal bedrijven actief waren die hier gebruik van maakten. Binnen de productie van lijm was het vooral Forbo dat hier mee werkte en daar bekend om stond. De vezels werden gebruikt om de eigenschappen van de lijm verder te verbeteren en er daarmee voor te zorgen dat het product een hogere kwaliteit kreeg. Men is er overigens al in 1978 mee gestopt, nadat er meer ophef rondom asbest was ontstaan.

vloertegels asbestlijm

Asbesthoudend lijm

Kleine hoeveelheden

Bovendien heeft het gebruik van asbest binnen materialen als bitumen, verven, lijmen en kit nooit erg grote vormen aan weten te nemen. Binnen deze laatste drie producten was er sprake van ongeveer 2.700 ton aan asbesthoudende materialen, wat neerkomt op 0,35% van het totaal. Het asbestgehalte lag bovendien doorgaans op 3%, waardoor er sprake was van een kleine concentratie en een beperkt risico voor de gezondheid van mensen die er mee werkten of anders mee in aanraking kwamen.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder