In asbestcement (golfplaten & buizen)

Op deze pagina kunt u alles lezen over de welbekende asbesten golfplaten en rioolbuizen.

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Asbest in asbestcement

Asbest speelde in het verleden onder andere een rol binnen de productie van asbestcement, dat we gebruikten voor de productie van golfplaten en buizen. Men paste dit onder andere toe bij het cre ren van daken van woningen en boerderijen, omdat er nog nauwelijks iets bekend was over de mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Op 17 april 1916 ontving de Directeur-Generaal van de Arbeid een verzoek vanuit Londen, waarop men besloot om onderzoek te doen naar de productie in Nederland. Destijds kwam het volgende bericht binnen:

"I shall esteem it a great favor if you would kindly inform me who are the makers of Asbestos Cement Slates and Tiles for roofing purposes in your country .

Hierin besloot men de vraag uit te zetten in de 10 districten van de Arbeidsinspectie. Men kwam er achter dat er slechts enkele bedrijven actief waren binnen deze markt.

golfplaten astbest

Veel landbouwbedrijven hebben asbest op schuren

Lage prijs van het asbestcement

Het bleek dat het onder andere de lage kostprijs was die een belangrijke rol speelde bij de keuze voor de productie van asbestcementplaten. Men ging er in de inventarisatie vanuit dat alleen Martinit in 1916 actief was, al was op dat moment ook in Dokkum de Firma van der Mey op een kleinere schaal bezig met de productie hiervan. Naast de prijs speelde ook de duurzaamheid en slijtvastheid een belangrijke rol, bovenop het feit dat het materiaal uitstekend verder te verwerken was. De combinatie van deze elementen maakten de markt er tot een waarin de schaalvergroting een belangrijke rol zou gaan spelen.

Slechts enkele fabrieken

Dit kwam tot uiting in het feit dat we in Nederland nooit echt veel verschillende fabrieken hebben gekend, die zich bezig hebben gehouden met de productie van asbestcementplaten. In plaats daarvan heeft het aantal grote ondernemingen doorlopend geschommeld tussen de 4 en 5. Het ging destijds in ieder geval om Martinit in Amsterdam, Eternit in Goor, Ferrocal in Doesburg en Asbestona in Harderwijk. Er waren hiernaast kleinere ondernemingen actief, al slaagden zij er over het algemeen niet in om op grote schaal asbestcementplaten te produceren. Wat dat betreft is de markt voor golfplaten en buizen nooit een erg gemakkelijke geweest.

Kleine bedrijfstak

Het bleek lastig om op grote schaal aan de slag te gaan met asbest in golfplaten en buizen, aangezien de schaalvergroting ervoor zorgde dat ondernemingen elkaar over diende te nemen. Eternit ging al snel in zee met Martinit en besloot later ook de andere ondernemingen over te nemen. Dat neemt echter niet weg dat de totale bedrijfstak nooit meer dan zo"n 700 werknemers kende.

Meer informatie

  • asbest verwijderen rotterdam In asbestcement (golfplaten & buizen)
  • vloerbedekking met asbest In asbestpapier (vinyl & vloeren)
  • asbesthoudend isolatiemateriaal In isolatiemateriaal
  • asbestueuze lijm In bitumen,verven,lijmen & kit

Eternit als winnaar

asbest in ondervloer

Het was Eternit dat internationaal actief was en binnen de golfplaten en buizen haast een soortnaam voor asbest werd, in plaats van de merknaam die het was. Uiteindelijk slaagde men erin om zowel Ferrocal als Asbestona over te nemen. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat Eternit verreweg de belangrijkste partij was binnen de productie van asbestcementplaten. Golfplaten en buizen zijn goed voor een groot deel van al het asbest dat er in Nederland te vinden is.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder