Mag en kan ik zelf asbest verwijderen?

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Mag en kan ik zelf asbest verwijderen

Het is u in veel van de gevallen toegestaan om zelf asbest te verwijderen, waardoor u daar niet direct een gecertificeerd bedrijf voor hoeft in te schakelen. Houd er echter rekening mee dat het verwijderen van asbest niet zonder risico"s is, waardoor het bijvoorbeeld van groot belang is om een beschadiging van de materialen te voorkomen.

Ga in de voorschriften na of u de mogelijkheid heeft om dit zelf te verwijderen, of dat een bedrijf in dient te schakelen dat werkt conform de SC-530 norm.

Zelf asbest verwijderen tot maximaal 35 m2

Zelf asbest verwijderen tot maximaal 35 m2

Voorschriften

hoe asbest verpakken

U kunt zich richten tot twee verschillende besluiten, die samen zorgen voor belangrijke voorschriften op het gebied van het verwijderen van asbest. Richt u in ieder geval tot het Asbestverwijderingsbesluit 2015, aangezien hierin bepaald wordt wat de regels zijn om zelf asbest te verwijderen. Ga na of u hiertoe het recht heeft, of dat u gebruik dient te maken van een onderneming die u hiermee op een professionele manier van dienst kan zijn. Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van het Bouwbesluit 2012. Ook hierin staan voorschriften met het oog op het verwijderen van asbest, waardoor u deze beide documenten hiervoor kunt gebruiken.

slopen dak

Let op voor asbest bij renovatiewerk !

Inventarisatie

Heeft u het vermoeden dat er asbest in uw woning aanwezig is en wilt u dit graag verwijderen? Dan is het verstandig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. U zorgt er daarmee voor dat een gecertificeerd bedrijf de situatie komt beoordelen, bijvoorbeeld op basis van een type A inventarisatie. Het bedrijf werkt conform de SC-540 norm en kan u op basis daarvan precies aangeven of er sprake is van asbest en of u de mogelijkheid heeft om dit zelf te verwijderen. Indien dat het geval is heeft u de vrijheid om hier zelf mee aan de slag te gaan, of er een professioneel bedrijf voor in te schakelen.

Onbeschadigd

Op het moment dat u besluit om dit zelf te verwijderen is het van groot belang om hier op een degelijke manier mee om te gaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het materiaal onbeschadigd is (anders mag u het zelf niet verwijderen) en probeer ook tijdens het verwijderen beschadigingen te voorkomen. Op het moment dat er een beschadiging ontstaat zouden de vezels vrij kunnen komen. Adem deze in ieder geval niet in, aangezien ze in dat geval een groot gevaar voor uw eigen gezondheid kunnen vormen.

asbest gecertificeerde bedrijven

Professioneel asbest verwijderen met containment

Afvoeren en storten

Op het moment dat u zelf het asbest verwijderd heeft kunt u dit ook zelf afvoeren, of u kunt besluiten om dit op te laten halen. In dit laatste geval betaalt u minimaal €125, plus de eventuele kosten die uw gemeente in u rekening brengt voor het transport. Indien u besluit het asbest zelf af te voeren kunt u dit doen bij de milieustraat. U betaalt dan €20 - €25 per 100 kg, los van de materialen die u gebruikt om het asbest op de juiste manier te verpakken. Bereken zelf de kosten en bepaal of u zelf aan de slag wenst te gaan met het verwijderen van het asbest.

Veelgestelde vragen & antwoorden over asbest

 • asbest verwijderen rotterdam Wat is asbest en wat zijn de gevaren?
 • waar is asbest Waar zit asbest allemaal in?
 • woning met mogelijk asbest Zit er asbest in mijn woning?
 • verbod asbest Wat is een asbestinventarisatie?
 • prijsopgave asbest weghalen Ben ik verplicht asbest te (laten) verwijderen?
 • Mag en kan ik zelf asbest verwijderen?
 • Wanneer mag ik asbest niet zelf verwijderen?
 • vuilnisbelt Waar moet asbestafval naar toe?
 • Prijs asbest opruimen Wat kost asbest verwijderen?
 • subsidie asbest Wat kost een asbestinventarisatie?
 • subsidie asbest controle Zijn er subsidies voor asbestsanering?
 • Wat is het verschil tussen Eternit en Asbest?

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder