Asbestbesluit Warenwet 1983

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Asbestbesluit Warenwet 1983

Na het Asbestbesluit in 1978 hebben de verschillende overheden en beschermende organisaties gewerkt aan een verdere inperking van de mogelijkheden van ondernemingen, om de gezondheid van burgers en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen.

Asbestbesluit Warenwet 1983

Dit heeft onder andere geleid tot het de Warenwet in 1983, die een aanvulling vormt op de Asbestbesluit in 1978. Het was vanaf dat moment duidelijk dat het magische materiaal" waarmee men jarenlang had

Asbestbesluit Warenwet 1983

gewerkt de glans definitief verloren had. Het zou vanaf dit moment lastig worden om bijvoorbeeld golfplaten en buizen met asbest af te blijven zetten, aangezien de vraag hiernaar sterk afnam.

Verdere inperking van de mogelijkheden

Met name Van Gelder Papier had hier in 1981 veel last van en besloot het bedrijf daarom te sluiten. Het bedrijf uit Wormer was jarenlang de absolute marktleider in Europa geweest met een marktaandeel van 90 - 100%, maar slaagde er niet langer in om het asbest in vinylvloerbedekking aan de man te brengen. Ook Forbo en Balamundi dienden over et schakelen naar een andere drager, waarmee ze lieten zien duidelijk last te hebben van de verdere inperking van de mogelijkheden. De Warenwet van 1983 zorgde er wat dat betreft voor dat consumenten er binnen meerdere branches zeker van konden zijn dat er nog maar nauwelijks asbest gebruikt zou worden.

regelgeving asbest

Veel asbest in oudere woningen

Andere dragers

De producenten Forbo en Balamundi besloten de deuren nog niet te sluiten en op zoek te gaan naar alternatieve dragers. Ze vonden hierin een partner in zowel de Nederlandse overheid als de Europese gemeenschap, die graag wilden helpen om op zoek te gaan naar een alternatief dat minder schadelijk voor de gezondheid zou zijn. Uiteindelijk zou na het Asbestbesluit de Warenwet in 1983 een voorbode zijn voor het Asbestverbod, zoals dat er in 1993 zou komen. Aangezien bedrijven dit al van verre aan zagen komen konden ze op tijd hun besluiten nemen.

Asbestbestluit Warenwet 1983

Binnen de Warenwet van 1983 werd en een Asbestbesluit van kracht, dat ervoor zorgde dat asbestbevattende artikelen alleen nog maar asbestvezels mochten bevatten op het moment dat deze hechtgebonden waren. Het voordeel daarvan is dat ze minder gemakkelijk vrij kunnen komen, waardoor ze minder snel tot gezondheidsproblemen zullen leiden. De niet-hechtgebonden materialen waren niet langer toegestaan, binnen producten die tot de Warenwet behoorden. Wat dat betreft had het Asbestbesluiten hiermee door weten te dringen tot de Warenwet, waardoor het vanaf 1983 niet langer mogelijk bleek om niet-hechtgebonden asbest te verwerken in producten.

asbest golfplaten verwijderen kosten

Veel boerenschuren zijn bedekt door asbestplaten

Aanduidingen op producten

Bovendien werd het verplicht om alle asbesthoudende producten duidelijk als zodanig kenbaar te maken. Dit zorgde ervoor dat fabrikanten werden verplicht om een aanduiding op hun producten te plaatsen, waarin ze aan dienden te geven dat er asbest in het product gebruikt werd. Bovendien diende de producenten ervoor te zorgen dat er informatie werd geplaatst, waaruit bleek welke voorzorgsmaatregelen er genomen dienen te worden, om veilig van het product gebruik te kunnen maken. Dit zorgde voor een flinke daling van de vraag naar de producten, vooral binnen de branches waar de fabrikanten inmiddels met alternatieven naar voren waren gekomen.

Meer informatie

  • asbestbesluit 1978 Asbestbesluit 1978
  • asbestbesluit Asbestbesluit Warenwet 1983
  • asbestbesluit europa Asbestbesluit Europa 1988
  • asbestbesluit 1993 Asbestverwijderingsbesluit 1993
  • produktenbesluit asbest 2005 Productenbesluit Asbest 2005
  • bouwbesluit 2012 Bouwbesluit 2012
  • asbestplanning 2024 Asbestplanning 2024

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Wat kost asbest verwijderen of inventariseren?

Vrijblijvend documentatie en offertes Aanvragen<br>Asbestinventarisatie<br>Asbestverwijdering<br>(klik voor het aanvraagformulier)