Wat is een asbestinventarisatie?

ASBEST-EXPERTS.NL

Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)

Wat houdt een asbestinventarisatie in?

inspectie asbest aanwezigheid

Bent u van plan om binnenkort te gaan verbouwen, renoveren of wilt u wellicht (een deel van) de woning slopen? Dan is het van belang om rekening te houden met de eventuele aanwezigheid van asbest, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Het vrijkomen van asbestvezels brengt grote risico"s voor de gezondheid met zich mee, dus ga hier nauwkeurig mee om. U kunt een asbestinventarisatie uit laten voeren door een gecertificeerd bedrijf. Zij hanteren de SC-540 norm en zorgen daarmee voor een goede inventarisatie van het aanwezige asbest.

Type A, B of 0

Op het moment dat u een asbestinventarisatie uit wenst te laten voeren heeft u allereerst de keuze tussen type A en type 0. Dit laatste is vooral goed geschikt voor situaties waarin het voor u van belang is dat er geen zichtbaar asbest aanwezig is, bijvoorbeeld omdat u een nieuwe woning of een nieuw pand aan wenst te kopen. Het is dan verstandig om een dergelijke controle uit te laten voeren, al komt deze in de meeste gevallen voor uw eigen rekening. Het is mogelijk om met de verkoper overeen te komen dat u de kosten niet hoeft te dragen, maar hier is in de meeste gevallen geen sprake van.

inventarisatie asbest woning

Visuele controle

Heeft u al een eigen woning en wilt u een asbestinventarisatie uit laten voeren om een verbouwing te kunnen starten, of wellicht een deel van de woning te slopen en te renoveren? Het is in dat geval verstandig om een asbestinventarisatie type A uit te laten voeren. Tijdens deze inventarisatie zal het gecertificeerde bedrijf voor u op zoek gaan naar het direct waarneembare asbest. Bestaat er op basis van dit inventarisatierapport het redelijke vermoeden dan er ook niet direct waarneembaar asbest aanwezig is? Dan zal u op basis van die conclusie ook een asbestinventarisatie type B uit moeten laten voeren.

U kunt dan een meer grondige asbestinventarisatie uit laten voeren, waarbij er ook goed wordt gezocht naar de niet direct waarneembare asbest. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat er sloop- en breekwerkzaamheden uitgevoerd zullen moeten worden. U bent na de asbestinventarisatie zelf verantwoordelijk voor het herstellen van deze elementen in de woning. Dit zorgt ervoor dat de asbestinventarisatie type B in tegenstelling tot de andere twee typen een stuk duurder uit kan vallen, wanneer u alle kosten bij elkaar optelt.

dakisolatie asbesthoudend

Asbest zit soms op onverwachte plaatsen

Kosten van de asbestinventarisatie

De kosten van de asbestinventarisatie hangen sterk af van het type dat u uit wilt laten voeren en de gevolgen hiervan. Dient er bijvoorbeeld zowel een type A als type B inventarisatie plaats te vinden en dient u daarna het sloop- en breekwerk te herstellen? Dan is de kans groot dat de kosten gemakkelijk op een paar duizend euro uit zullen komen. Een asbestinventarisatie type 0 kost aan de andere kant gemiddeld €175 en voor een paar honderd euro kunt u de asbestinventarisatie type A uit laten voeren. Vraag een offerte aan bij een gecertificeerd bedrijf, zodat u zelf precies weet waar u aan toe bent. Hier kunt u meer lezen over de kosten van een asbestinventarisatie.

slopen dak

Let op voor asbest bij renovatiewerk !

Veelgestelde vragen & antwoorden over asbest

 • asbest verwijderen rotterdam Wat is asbest en wat zijn de gevaren?
 • waar is asbest Waar zit asbest allemaal in?
 • woning met mogelijk asbest Zit er asbest in mijn woning?
 • verbod asbest Wat is een asbestinventarisatie?
 • prijsopgave asbest weghalen Ben ik verplicht asbest te (laten) verwijderen?
 • Mag en kan ik zelf asbest verwijderen?
 • Wanneer mag ik asbest niet zelf verwijderen?
 • vuilnisbelt Waar moet asbestafval naar toe?
 • Prijs asbest opruimen Wat kost asbest verwijderen?
 • subsidie asbest Wat kost een asbestinventarisatie?
 • subsidie asbest controle Zijn er subsidies voor asbestsanering?
 • Wat is het verschil tussen Eternit en Asbest?

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder