Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Asbestinventarisatie

Asbestverwijdering

Landelijke dekking

Op deze pagina worden de verschillen tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest besproken.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest van elkaar onderscheiden:

Asbest komt in verschillende varianten voor, waardoor het onder andere van belang is om hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest van elkaar te onderscheiden.

Het is mogelijk om de materialen in te delen, op basis van de eisen die aan het asbesthoudend materiaal werden gesteld. Hechtgebonden asbest zit bijvoorbeeld opgenomen in een matrix, waar het niet gemakkelijk uit los kan komen.

Een voorbeeld hiervan zijn het asbestcementen plaatmaterialen. Aan de andere kant kunnen de vezels van niet-hechtgebonden asbest aan de andere kant relatief gemakkelijk vrijkomen.

Asbest restanten

WAT KOST ASBEST VERWIJDEREN?

  • Vrijblijvend documentatie en offertes aanvragen
  • Asbestinventarisatie
  • Asbestverwijdering
  • Elke regio in Nederland

Vraag via asbest-experts.nl online in 1 stap offertes aan bij aangesloten asbestbedrijven. (deze service is volledig gratis en vrijblijvend)

VOORBEELDEN VAN NIET-HECHTGEBONDEN TOEPASSINGEN

Er zijn verschillende voorbeelden beschikbaar van niet-hechtgebonden asbest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal, zowel het thermische als het akoestische.

Dit materiaal vinden we, al dan niet gespoten, vooral terug op leidingen, plafonds en muren. Werd het gespoten? Dan spreken we ook wel van spuitasbest.

Daarnaast kunt u denken aan geweven asbesthoudend materiaal. Voorbeelden hiervan zijn de kous voor het isoleren van een elektriciteitsdraad- of kabel, maar ook een doek voor isolatiedoeleinden zoals een branddeken of een lasgordijn.

Daarnaast vinden we het niet-hechtgebonden asbesthoudend materiaal terug in asbestpapier, dat we gebruikten als een onderlaag voor vinylvloerbedekking en in dakbedekking. Tenslotte kunt u onder andere denken aan koord of pakkingmateriaal voor isolatiedoeleinden.

Wat bevat asbest en wat niet ?

VOORBEELDEN VAN NIET-HECHTGEBONDEN TOEPASSINGEN

Er zijn verschillende voorbeelden beschikbaar van niet-hechtgebonden asbest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal, zowel het thermische als het akoestische. Dit materiaal vinden we, al dan niet gespoten, vooral terug op leidingen, plafonds en muren.

Werd het gespoten? Dan spreken we ook wel van spuitasbest. Daarnaast kunt u denken aan geweven asbesthoudend materiaal. Voorbeelden hiervan zijn de kous voor het isoleren van een elektriciteitsdraad- of kabel, maar ook een doek voor isolatiedoeleinden zoals een branddeken of een lasgordijn.

Daarnaast vinden we het niet-hechtgebonden asbesthoudend materiaal terug in asbestpapier, dat we gebruikten als een onderlaag voor vinylvloerbedekking en in dakbedekking. Tenslotte kunt u onder andere denken aan koord of pakkingmateriaal voor isolatiedoeleinden.

VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE LEVERANCIER

Het is de verantwoordelijkheid van een leverancier om aan te geven of bepaalde producten asbesthoudend of asbestvrij zijn, waardoor hier duidelijkheid over dient te ontstaan.

Een goed voorbeeld van een product dat twijfelt met zich mee kan brengen is de vezelcementplaat. Het is op het oog niet eenduidig vast te stellen of een bepaald materiaal de vezels van asbest bevat, waardoor het de fabrikant is die daar duidelijk over dient te zijn.

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het mogelijk is om in een laboratorium onderzoek te doen naar zowel de hechtgebonden als de niet-hechtgebonden asbest in verschillende materialen.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden.

Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken.

Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen.

Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven tegelijkertijd volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder voor het aanvraagformulier.

OFFERTE ASBEST VERWIJDEREN