Van Gelder Papier

Asbestinventarisatie

Asbestverwijdering

Landelijke dekking

VAN GELDER PAPIER IN WORMER

Van Gelder Papier was een grote producent binnen het asbest, dat gebruikt werd binnen asbestpapier of -karton met rubber (latex).

Dit materiaal deed dienst als onderlaag voor vinylvloerbedekking, een materiaal dat in het verleden veel gebruikt werd binnen zowel woningen als bedrijfsmatige toepassingen.

Naar schatting werd er 198.352 ton asbestvezels gebruikt voor de verwerking in Aquanon, wat betekent dat dit goed was voor 25% van de totale hoeveelheid asbestvezels in Nederland.

Het asbestpapier had een asbestvezelgehalte van 85% en maakte daardoor op een intensieve manier gebruik van dit materiaal.

Asbest in daken (bitumen en isolatiemateriaal)

WAT KOST ASBEST VERWIJDEREN?

  • Vrijblijvend documentatie en offertes aanvragen
  • Asbestinventarisatie
  • Asbestverwijdering
  • Elke regio in Nederland

Vraag via asbest-experts.nl online in 1 stap offertes aan bij aangesloten asbestbedrijven. (deze service is volledig gratis en vrijblijvend)

PRODUCTIE VAN ASBESTPAPIER

Van Gelder Papier was in 1965 van start gegaan met de productie van asbestpapier en was er daarmee veel later bij dan de overige fabrieken die zich richtten op de productie van bijvoorbeeld asbestcementplaten.

De balen met asbestvezels werden goed leeggeschut en verder bewerkt in de kollergang, om vervolgens gebruik te maken van de Hollanders om het mengsel van water, latex en asbestvezels met elkaar te vermengen. Vervolgens maakte men gebruik van walsen en persen, om het geheel tot papier te verwerken.

Er werd hierbij veel water gebruikt, dat vervuild raakte met asbest en daarom als afvalwater verwerkt diende te worden.

VIJF PAPIERMACHINES

Van Gelder Papier maakte gebruik van vijf papiermachines en zorgde er daarmee voor dat het in staat was om op bescheiden schaal van start te gaan.

In het midden van de jaren ’70 had men de productie flink uit weten te breiden, waardoor het een onderneming werd die het ook buiten Nederland steeds beter begon te doen.

Wat dat betreft heeft men er in een paar jaar tijd voor weten te zorgen dat het een belangrijke speler werd binnen de productie van het asbestpapier.

MARKTLEIDER IN EUROPA

Van Gelder Papier was vervolgens meerdere jaren marktleider binnen Europa. Het was de grootste speler op het gebied van asbestdragers voor vinylvloerbedekking.

Tot in 1976 slaagde men er zelfs in om 90 – 95% van de markt in handen te krijgen, waardoor er nauwelijks ruimte was voor de concurrenten die er op dat moment actief waren. Na dat moment liep de handel echter snel terug en viel men terug tot een marktaandeel van 50%.

Dit had onder andere te maken met het feit dat er nieuwe materialen op de markt kwamen, die een alternatief boden voor het asbestpapier. In 1981 besloot men dat het niet langer rendabel was om asbestpapier te blijven produceren, aangezien het asbestvezels in andere materialen waren die veel populairder bleken.

ASBESTBESLUIT

Van Gelder Papier was een grote onderneming binnen de productie van asbesthoudende materialen en schoof daarom aan bij de discussies rondom het Asbestbesluit.

In 1974 schreven verschillende partijen een brief aan de Sociaal Economische Raad (SER) en gaven daarin aan dat er geen sprake was van verstuiving en schadelijke gevolgen, omdat het proces ‘nat’ verliep.

De SER was echter niet onder de indruk en besloot dat het verboden zou worden om asbestpapier te produceren. Van Gelder Papier was hier destijds al mee gestopt en had dit dus goed voorzien.

VOORMALIG PRODUCENTEN ASBEST

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Eternit

Eternit was de grootste producent van asbesthoudende materialen en slaagde er op..

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Abestona

Abestona BV ging in 1935 van start, een jaar eerder dan Eternit in Goor. Het bedrijf zou zich gaa...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Martinit

Martinit was een van de ondernemingen die zich in het verleden toelegde op de productie van asbes...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Ferrocal

Ferrocal in Doesburg ging in 1934 van start, waarmee het zowel Eternit als Asbestona vo...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Van Gelder Papier

Van Gelder Papier was een grote producent binnen het asbest, dat gebruikt werd binnen asbestpapie...

Lees verder

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden.

Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken.

Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen.

Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven tegelijkertijd volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder voor het aanvraagformulier.

OFFERTE ASBEST VERWIJDEREN