Het herkennen van asbest

Het herkennen van asbest in en rondom de woning

Het herkennen van asbest kan men alleen in een laboratorium, indien u hier 100% zeker van wilt zijn. Dat neemt niet weg dat u een inventarisatie uit kunt laten voeren, of u zelf op zoek kunt gaan naar producten of materialen waarin mogelijk sprake is van asbest. Houd er echter rekening mee dat het nauwelijks mogelijk is om een uitputtend overzicht te presenteren, aangezien er duizenden toepassingen met asbest te bedenken zijn.

Meest voorkomende soorten asbest

Witte asbest (chrysotiel)
Blauwe asbest (crocidoliet)
Bruin asbest (amosiet)

Hulp bij het herkennen

U kunt gebruik maken van diverse bedrijven op het moment dat u hulp wenst te ontvangen bij het herkennen van asbest. Zorg er in dat geval voor dat het bedrijf beschikt over de juiste certificering(en), iets dat u na kunt gaan bij de Stichting Certificatie Asbest. Daarnaast kunt u de hulp van een gespecialiseerd laboratorium inschakelen, aangezien men daar na kan gaan of er daadwerkelijk sprake is van asbestvezels. Tenslotte kunt u contact opnemen met de fabrikant of leverancier van bepaalde producten. Woont u in een huurwoning? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huurder, bijvoorbeeld wanneer u wilt weten of er asbest in uw woning aanwezig is.

Asbest restanten
Asbest restanten

Vloerbedekking met asbest

De vloerbedekking zal in een aantal gevallen asbest bevatten, aangezien er tot 1985 vloertegels verkocht werden waarin dit voorkwam. Het asbest zorgde er tot op dat moment voor dat de tegels op een meer stevige manier uit te voeren waren. Veelal zijn de tegels al tegen de bouw gelegd, bijvoorbeeld in de badkamer, de keuken en het toilet. Het gaat veelal om de natte ruimten. De vinylvloertegels waar het om gaat zijn veelal licht glanzend en ze zijn vaak met een zwarte kit op de vloer aangebracht. Daarnaast is er van 1963 - 1963 vinylvloerbedekking met asbest verkocht, waarbij het ging om een ‘zeil’ dat in keukens en op trappen werd toegepast.

Uitgesloten van asbest

Heeft u aan de andere kant een ondertapijt van vilt liggen, maakt u gebruik van een breekbaar en dun zeil met een doffe, zwarte of wijnrode onderkant of heeft u een stijve zeilachtige vloerbedekking met een ruwe en harde onderzijde? Dan is de kans groot dat er geen asbest aanwezig zal zijn, aangezien dat in deze materialen niet weg toegepast. Ook buigzaam zeil met een dikke, bruine en harige onderzijde en soepel zeil met een onderkant van foam of kunststof hebben hier geen last van.

Asbestcement herkennen

Daarnaast kan er asbestcement in uw woning zijn toegepast. U kunt in dit geval asbest herkennen als er sprake is van een vlakke isolatieplaat in te gevel, of een golfplaat op de schuur of de garage. U kunt de platen herkennen aan de opdruk ‘NT’.

Zorg er in het geval van een asbestinventarisatie bij u thuis in ieder geval voor dat u de juist soort kiest. Ga voor een volledige asbestinventarisatie, een risico-inventarisatie of een globale asbestinventarisatie. De gecertificeerde bedrijven kunnen u meer vertellen over de verschillende soorten inventarisaties die u uit kunt laten voeren.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder.

Renoveren, slopen of verbouwen ?

Heeft u een woning, een schuur of een bedrijfsgebouw en is deze gebouwd voor het jaar 1994 ? Dan is de kans groot dat er zich asbest in het object bevindt. Indien u dan bijvoorbeeld muren gaat slopen, de riolering gaat vervangen, het dak gaat vervangen etc. ofwel gaat verbouwen, renoveren of slopen, dan moet u eerst nagaan of er zich asbest in het gebouw bevindt.

Wat voor soort werkzaamheden ?

  • dak- en gevelisolatie vervangen
  • riolering vervangen
  • dakkapel plaatsen
  • nieuwe keuken plaatsen
  • schuur slopen
  • vloerbedekking (bijvoorbeeld zeil) verwijderen

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen

NIEUWS: Asbestdaken verboden in 2024

Per 2 maart 2015 heeft het kabinet besloten dat eigenaren hun asbesthoudende daken moeten verwijderen voor 2024. Lees hier verder...

Asbest verwijderen

De kosten van asbestverwijdering

Subsidies voor asbestverwijdering

Wat is asbest ?

Asbest is een natuurproduct

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest in uw woning ?

checklist asbest woning

Asbestinventarisatie

Asbest in en rondom de woning

Veelgestelde vragen

Wat kunt u op deze website vinden ?

Op deze informatieve website kunt u alles over asbest vinden: wat het is, waarin het is verwerkt, wat de risico's zijn, hoe het asbest door uzelf of door derden verwijderd kan worden en wat de officiële regels zijn. Daarnaast kunt u lezen wat een gemiddelde asbestsanering kost en wat de mogelijke subsidies zijn. Tevens kunt u snel en eenvoudig met 1 handeling bij meerdere erkende asbestsaneringsbedrijven een volledig vrijblijvende offerte aanvragen.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen
Wie zijn wij VOOR ASBESTBEDRIJVEN Disclaimer Privacy Gratis Internet Offertes Subsidies Asbestverwijdering

Treechicken BV - KvK nummer 51797917

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie