Wat is het verschil tussen Eternit en Asbest

Asbestinventarisatie

Asbestverwijdering

Landelijke dekking

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ETERNIT EN ASBEST?

Vanuit het verleden bestaat er een hardnekkige verwarring tussen de begrippen ‘Eternit’ en ‘asbest’. Dit gaat zelfs zover dat de beide begrippen afwisselend met een hoofdletter geschreven worden. ‘Eternit’ was echter een van de grootste producenten van asbest in Nederland.

Asbest is de soortnaam van het materiaal, dat in 3 commerciële varianten gebruikt werd. Daarnaast bestaan er nog 3 varianten, maar daar heeft men eigenlijk nauwelijks gebruik van gemaakt. Eternit is wat dat betreft een merknaam, maar dankzij de goede ontwikkelingen van de onderneming heeft men dit haast tot een nieuwe soortnaam weten te maken. Dat neemt niet weg dat Eternit slechts een van de producenten was, die zich onder andere richtte op golfplaten en asbestcement.

WAT KOST ASBEST VERWIJDEREN?

  • Vrijblijvend documentatie en offertes aanvragen
  • Asbestinventarisatie
  • Asbestverwijdering
  • Elke regio in Nederland

Vraag via asbest-experts.nl online in 1 stap offertes aan bij aangesloten asbestbedrijven. (deze service is volledig gratis en vrijblijvend)

ASBESTCEMENT EN GOLFPLATEN

Zowel het asbestcement als de golfplaten werden veelvuldig toegepast in Nederland. De golfplaten zien we onder andere veel terug in de constructie van daken, aangezien ze voor een heel stevige oplossing wisten te zorgen.

Het asbestcement werd veel in woningen gebruikt, waardoor dit tijdens verbouwingen en renovaties nog regelmatig tevoorschijn komt. Het is op die momenten van belang om op een zorgvuldige manier om te gaan met het asbest. Alleen op die manier kunt u ervoor zorgen dat dit geen schadelijke gevolgen zal hebben voor uw gezondheid.

Eternit was niet de eerste producent van asbest, het bedrijf volgde in Nederland twee andere ondernemingen. Het waren Asbestonia, Martinit en Ferrocal die hier al eerder mee aan de slag gingen. Zij konden echter niet voorkomen dat Eternit hen uiteindelijk overnam en daarmee de grootste producent in Nederland werd. Nadat de productie met asbest verboden werd heeft het bedrijf zich toe weten te leggen op onder andere verschillende vormen van dakbedekking.

ANDERE PRODUCENTEN VAN ASBEST

De andere producenten van asbest waren ook veelal gericht op de productie van asbestcement en golfplaten met asbest. Wat dat betreft waren het directe concurrenten van elkaar.

Martinit werkte al snel intensief samen met Eternit en is daar uiteindelijk ook in opgegaan. Asbestonia en Ferrocal hebben langer gediend als concurrent van Eternit, maar konden aan de andere kant niet voorkomen dat men er daar in slaagde om de soortnaam ‘asbest’ als het ware over te nemen. Eternit was ook internationaal actief en zorgde er daarmee voor dat het de Nederlandse ondernemingen qua productie kon verslaan.

 

EINDE PRODUCTIE ASBEST

Inmiddels werken de verschillende producenten al tientallen jaren niet meer met asbest. Dit is niet langer toegestaan, op basis van de verschillende besluiten die er op nationaal en internationaal niveau zijn genomen.

Het Asbestbesluit in 1979 was hiervan de eerste, maar al snel volgden er een aantal anderen. Het is vervolgens sinds 1991 in Nederland niet langer toegestaan om gebruik te maken van asbest, bij de productie van verschillende producten. Eternit heeft zich daarom toegelegd op andere grondstoffen en toepassingen. Dat neemt echter niet weg dat veel mensen vanuit het verleden nog altijd spreken van ‘Eternit’, op het moment dat ze doelen op asbest.

 

 

VEELGESTELDE VRAGEN & ANTWOORDEN OVER ASBEST

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Wat is asbest en de gevaren?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Waar zit asbest in?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Zit er asbest in mijn woning?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Wat is asbest inventarisatie?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Verplicht laten verwijderen?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Wanneer niet zelf doen?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Waar moet asbestafval heen?

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Kosten asbestinventarisatie

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Zijn er subsidies?

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden.

Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken.

Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen.

Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven tegelijkertijd volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de banner hieronder voor het aanvraagformulier.

OFFERTE ASBEST VERWIJDEREN