Wat is het verschil tussen Eternit en Asbest ?

Wat is het verschil tussen Eternit en asbest?

Vanuit het verleden bestaat er een hardnekkige verwarring tussen de begrippen ‘Eternit’ en ‘asbest’. Dit gaat zelfs zover dat de beide begrippen afwisselend met een hoofdletter geschreven worden. ‘Eternit’ was echter een van de grootste producenten van asbest in Nederland. Asbest is de soortnaam van het materiaal, dat in 3 commerciële varianten gebruikt werd. Daarnaast bestaan er nog 3 varianten, maar daar heeft men eigenlijk nauwelijks gebruik van gemaakt. Eternit is wat dat betreft een merknaam, maar dankzij de goede ontwikkelingen van de onderneming heeft men dit haast tot een nieuwe soortnaam weten te maken. Dat neemt niet weg dat Eternit slechts een van de producenten was, die zich onder andere richtte op golfplaten en asbestcement.

Asbestcement en golfplaten

Zowel het asbestcement als de golfplaten werden veelvuldig toegepast in Nederland. De golfplaten zien we onder andere veel terug in de constructie van daken, aangezien ze voor een heel stevige oplossing wisten te zorgen. Het asbestcement werd veel in woningen gebruikt, waardoor dit tijdens verbouwingen en renovaties nog regelmatig tevoorschijn komt. Het is op die momenten van belang om op een zorgvuldige manier om te gaan met het asbest. Alleen op die manier kunt u ervoor zorgen dat dit geen schadelijke gevolgen zal hebben voor uw gezondheid.

Eternit was niet de eerste producent van asbest, het bedrijf volgde in Nederland twee andere ondernemingen. Het waren Asbestonia, Martinit en Ferrocal die hier al eerder mee aan de slag gingen. Zij konden echter niet voorkomen dat Eternit hen uiteindelijk overnam en daarmee de grootste producent in Nederland werd. Nadat de productie met asbest verboden werd heeft het bedrijf zich toe weten te leggen op onder andere verschillende vormen van dakbedekking.

Typische asbesthoudende golfplaten
Typische asbesthoudende golfplaten

Andere producenten van asbest

De andere producenten van asbest waren ook veelal gericht op de productie van asbestcement en golfplaten met asbest. Wat dat betreft waren het directe concurrenten van elkaar. Martinit werkte al snel intensief samen met Eternit en is daar uiteindelijk ook in opgegaan. Asbestonia en Ferrocal hebben langer gediend als concurrent van Eternit, maar konden aan de andere kant niet voorkomen dat men er daar in slaagde om de soortnaam ‘asbest’ als het ware over te nemen. Eternit was ook internationaal actief en zorgde er daarmee voor dat het de Nederlandse ondernemingen qua productie kon verslaan.

Asbest restanten
Asbest restanten

Einde productie asbest

Inmiddels werken de verschillende producenten al tientallen jaren niet meer met asbest. Dit is niet langer toegestaan, op basis van de verschillende besluiten die er op nationaal en internationaal niveau zijn genomen. Het Asbestbesluit in 1979 was hiervan de eerste, maar al snel volgden er een aantal anderen. Het is vervolgens sinds 1991 in Nederland niet langer toegestaan om gebruik te maken van asbest, bij de productie van verschillende producten. Eternit heeft zich daarom toegelegd op andere grondstoffen en toepassingen. Dat neemt echter niet weg dat veel mensen vanuit het verleden nog altijd spreken van ‘Eternit’, op het moment dat ze doelen op asbest.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen

NIEUWS: Asbestdaken verboden in 2024

Per 2 maart 2015 heeft het kabinet besloten dat eigenaren hun asbesthoudende daken moeten verwijderen voor 2024. Lees hier verder...

Asbest verwijderen

De kosten van asbestverwijdering

Subsidies voor asbestverwijdering

Wat is asbest ?

Asbest is een natuurproduct

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest in uw woning ?

checklist asbest woning

Asbestinventarisatie

Asbest in en rondom de woning

Veelgestelde vragen

Wat kunt u op deze website vinden ?

Op deze informatieve website kunt u alles over asbest vinden: wat het is, waarin het is verwerkt, wat de risico's zijn, hoe het asbest door uzelf of door derden verwijderd kan worden en wat de officiële regels zijn. Daarnaast kunt u lezen wat een gemiddelde asbestsanering kost en wat de mogelijke subsidies zijn. Tevens kunt u snel en eenvoudig met 1 handeling bij meerdere erkende asbestsaneringsbedrijven een volledig vrijblijvende offerte aanvragen.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen
Wie zijn wij VOOR ASBESTBEDRIJVEN Disclaimer Privacy Gratis Internet Offertes Subsidies Asbestverwijdering

Treechicken BV - KvK nummer 51797917

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie