Waar zit asbest allemaal in ?

Waar zit asbest allemaal in?

Asbest komt voor binnen enkele duizenden toepassingen, waardoor het onmogelijk is om hier een complete opsomming van te maken. Dat neemt echter niet weg dat het wel degelijk mogelijk is om een aantal belangrijke toepassingen op een rij te zetten, waar u bijvoorbeeld in en om de woning of binnen uw bedrijf mee te maken kunt hebben. Indien u dergelijke toepassingen terugvindt is het verstandig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. U kunt op basis daarvan bepalen of het verstandig is om het asbest te laten verwijderen, of dit wellicht zelf te doen.

Veel asbesthoudende golfplaten in Nederland
Veel asbesthoudende golfplaten in Nederland

Golfplaten

Asbest komt onder andere voor in golfplaten. Deze werden in het verleden veel gebruikt voor de dakbedekking, bijvoorbeeld van opslagplaatsen bij landbouwbedrijven. Het asbest zorgt voor een sterke verbinding en staat daarnaast bekend om de isolerende waarde. Het was wat dat betreft een materiaal waar we graag gebruik van maakten, ook omdat het op een voordelige manier geproduceerd kon worden. Eind jaren ’70 van de vorige eeuw kwam er echter steeds meer kritiek op het materiaal. Dat neemt niet weg dat er vandaag de dag nog altijd golfplaten met asbest aanwezig zijn, waardoor het van belang is om hier voorzichtig mee om te gaan.

Asbestcementen

Daarnaast werden er vooral binnen woningen verschillende asbestcementen toegepast, vanwege de grote mate van sterkte die er op deze manier ontstond. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat veel woningen vandaag de dag te maken krijgen met asbest, bijvoorbeeld wanneer ze wensen te verbouwen of er sprake is van sloopwerkzaamheden. Zolang het asbest in het cement zit kunnen de vezels over het algemeen niet ontsnappen. Doe een sloopmelding op het moment dat u gaat verbouwen, slopen of renoveren, om er zeker van te zijn dat u op de juiste manier om zal gaan met het asbest.

Asbestpapier

Ten derde werd er door de verschillende producenten van asbest onder andere gewerkt aan asbestpapier, dat op een uitstekend manier kon worden toegepast onder vinyl en vloeren. Het gaat daarbij onder andere om de vloertegels zoals die vanuit de bouw vaak in een badkamer of keuken werden geplaatst. Ze hebben vaak een groene kleur en zijn daardoor goed te herkennen. Het asbest dat hierin zit kunt u laten verwijderen, maar zolang de vezels niet vrij kunnen komen is dat niet direct noodzakelijk. Van Gelder Papier was lange tijd de Europese marktleider op het gebied van asbestpapier, een onderneming uit Nederland.

Isolatiematerialen

Tenslotte werd asbest onder andere toegepast in isolatiematerialen, al gebeurde dit veel minder dan in bijvoorbeeld de asbestcementen die er in woningen werden gebruikt. Wat dat betreft komt het asbest er wel in voor, maar is het risico wat kleiner op het moment dat u er mee te maken heeft. Laat desalniettemin een inventarisatie uitvoeren, iets dat niet nodig is op het moment dat u verf, kit of lijm aantreft waar asbest in zit. De concentraties zijn daar ontzettend klein, waardoor het risico op het vrijkomen van vezels minimaal is en er nauwelijks gevaar voor de gezondheid bestaat.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen

NIEUWS: Asbestdaken verboden in 2024

Per 2 maart 2015 heeft het kabinet besloten dat eigenaren hun asbesthoudende daken moeten verwijderen voor 2024. Lees hier verder...

Asbest verwijderen

De kosten van asbestverwijdering

Subsidies voor asbestverwijdering

Wat is asbest ?

Asbest is een natuurproduct

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest in uw woning ?

checklist asbest woning

Asbestinventarisatie

Asbest in en rondom de woning

Veelgestelde vragen

Wat kunt u op deze website vinden ?

Op deze informatieve website kunt u alles over asbest vinden: wat het is, waarin het is verwerkt, wat de risico's zijn, hoe het asbest door uzelf of door derden verwijderd kan worden en wat de officiële regels zijn. Daarnaast kunt u lezen wat een gemiddelde asbestsanering kost en wat de mogelijke subsidies zijn. Tevens kunt u snel en eenvoudig met 1 handeling bij meerdere erkende asbestsaneringsbedrijven een volledig vrijblijvende offerte aanvragen.

Offerte asbestverwijdering & asbestinventarisatie

gratis asbest verwijdering offerte aanvragen
Wie zijn wij VOOR ASBESTBEDRIJVEN Disclaimer Privacy Gratis Internet Offertes Subsidies Asbestverwijdering

Treechicken BV - KvK nummer 51797917

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie